Turkije Gezamenlijke brief voor Turkse advocaten
16 juli 2012

Turkije Gezamenlijke brief voor Turkse advocaten

In een gezamenlijke brief aan Gabriela Knaul, de VN Speciaal rapporteur voor de onafhankelijkheid van advocaten en rechters, riep L4L tezamen met 15 andere mensenrechtenorganisaties mevrouw Knaul op actie te ondernemen voor de 46 Turkse advocaten die komende weken vervolgd zullen worden.

Op 22 november 2011 zijn in het kader van de zaak tegen de Koma Civakên Kurdistan (KCK, Vereniging der Koerdische Gemeenschappen) 46 Turkse advocaten gearresteerd. Zesendertig van hen verblijven nog steeds in voorlopige hechtenis en worden vastgehouden in Istanbul.

De arrestaties zouden zijn verricht in het kader van een ‘anti-terrorisme operatie’, gericht op het opdoeken van de KCK. De KCK is volgens de Turkse autoriteiten een tak van de terreurorganisatie Kurdistan Workers’ Party (PKK). Alle advocaten die in november werden gearresteerd stonden (oud-) PKK-leden bij, en het overgrote deel van hen is bij de verdediging van PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken (geweest). De gearresteerde advocaten worden beschuldigd van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’, uitsluitend gebaseerd op beroepsactiviteiten. Hun zaak, die inmiddels bekend is als de “Lawyers trial”, zal voorkomen van 16 tot en met 18 juli 2012.

Het is al langer bekend dat Turkse advocaten die cliënten verdedigen in politiek gevoelige zaken geïntimideerd worden, en de recente enorme toename in het aantal advocaten dat is gearresteerd, uitsluitend om de cliënten die zij verdedigen, baart L4L zorgen. Met name advocaten die cliënten bijstaan vanwege vermeend lidmaatschap van een terroristische organisatie worden op dezelfde gronden als hun cliënten gearresteerd. 

Het identificeren van advocaten met hun cliënten is in strijd met internationale regelgeving, en in het bijzonder met artikel 18 van de Basic Principles on the Role of Lawyers, dat stelt dat “Lawyers shall not be identified with their clients or their clients’ causes as a result of discharging their functions”.

Vanwege de ernst van de situatie werd mevrouw Knaul door een groot aantal organisaties, waaronder L4L, dringend verzocht actie te ondernemen om te bewerkstelligen dat de aanklachten jegens de advocaten komen te vervallen. Bovendien verzochten zij haar meer in het algemeen actie te ondernemen om de intimidatie jegens advocaten te laten stoppen en te zorgen dat zij niet langer gestraft worden uitsluitend voor hun beroepsactiviteiten als advocaat. 

Klik hier om de verzonden brief te bekijken. Voor meer informatie over de Basic Principles on the Role of Lawyers, verwijzen wij u graag naar de Basic Principles database.

 

 

Meer nieuws

24 april 2024

UN Special Rapporteur condemns China’s targeting of human rights lawyers in letter to the government

China

The UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers, Margaret Satterthwaite, issued a detailed letter on February 14, 2024, addressing the People’s Republic of China about severe restrictions on human rights lawyers. Recently made public, this letter exposes

Lees verder
23 april 2024

Vacature Relatiemanager / Fondsenwerver (24 – 32 uur)

Ben jij een (ervaren) fondsenwerver die in op creatieve wijze succesvol de fondsenwervende ambitie van Lawyers for Lawyers op de kaart gaat zetten? Lawyers for Lawyers zet zich in voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Waar dan ook ter wereld.

Lees verder
17 april 2024

Joint statement on the detention of Chinese human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan

China

Lawyers for Lawyers and 29 other civil society organisations have issued a joint statement expressing their grave concern regarding the detention of human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan. 13 April marks the first anniversary of

Lees verder
16 april 2024

‘Flight to Lithuania’ — interview with Natalia Matskevich and Paulius Griciunas

Belarus

A new law has been passed in Lithuania which allows lawyers from outside the European Union to register as third-party lawyers in Lithuania. This legislative advance is of great symbolic importance according to Belarusian lawyer Natalia Matskevich. By Trudeke Sillevis

Lees verder