Turkije L4L woont zitting deken Ümit Kocasakal bij
6 januari 2014

Turkije L4L woont zitting deken Ümit Kocasakal bij

 

Lawyers for Lawyers organiseerde een proceswaarneming en vroeg de oud-deken van Amsterdam, Hans van Veggel, mee om het proces namens bezorgde collega-dekens in Nederland waar te nemen.


Radio 1 interviewde Hans van Veggel in Istanbul op 7 januari 2014

Ümit Kocasakal, de deken van Istanbul, moest op 7 januari 2014 in Silivri voor de rechter verschijnen, evenals leden van het bestuur van de Orde van Istanbul. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan beïnvloeding van de rechter tijdens de zogeheten Sledgehammer-zaak. Deze zaak draaide om honderden militairen die in 2003 een staatsgreep tegen de regering van premier Tayyip Erdogan zouden hebben beraamd, en heeft vier jaar geduurd.

Kocasakal trad niet zelf op in deze zaak, maar kwam op voor de advocaten van de verdachten. Die klaagden al langer dat ze hun werk niet konden doen, omdat zij steeds het woord niet mochten voeren voor hun cliënten.

Tijdens een zitting op 26 maart 2012 barstte de bom. Na een verhitte discussie tussen advocaten en aanklagers over de procedure werden de advocaten de zaal uitgestuurd. De rechter verdaagde de zaak en vroeg deken Kocasakal om nieuwe advocaten te benoemen. Kocasakal weigerde: de verdachten hadden immers al advocaten. Op de volgende zittingsdag, 6 april, nam Kocasakal samen met het voltallige bestuur van de Istanbulse Orde plaats in de rechtszaal, daar waar de advocaten van de verdachten hadden moeten zitten, en hield een betoog over de volgens hem gebrekkige rechtsgang. Daarmee heeft hij de beroepscode van de advocatuur geschonden, aldus de openbaar aanklager, en daarop staat een gevangenisstraf van twee tot vier jaar.

Hans van Veggel, oud-deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam woonde namens de Ordes van Advocaten uit Nederland de zitting bij. Daarnaast  namen er nog drie  proceswaarnemers, van Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch, vanuit Nederland het proces waar. Zij hebben al vele processen in Turkije bijgewoond van advocaten die zijn gearresteerd.

Op de zitting op 7 januari werd geen uitspraak gedaan door de rechtbank. De volgende zitting zal plaatsvinden op 24 februari 2014.

Klik hier voor het officiële persbericht.

 

Meer nieuws