Turkije  Voorlopige hechtenis laatste advocaten in KCK- en CHD-proces opgeheven
21 maart 2014

Turkije Voorlopige hechtenis laatste advocaten in KCK- en CHD-proces opgeheven

Na de sluiting van de speciale rechtbanken en de verlaging van de maximale duur van voorlopige hechtenis naar 5 jaar zijn op 18 maart 2014 negen advocaten en een journalist in de KCK-zaak vrijgelaten. Zij zaten sinds november 2011 in voorlopige hechtenis in een proces dat is gestart tegen in totaal 46 advocaten. Op 18 maart 2014 heeft de verdediging van deze negen advocaten en een journalist het strafhof verzocht om de verdachten vrij te spreken. Het strafhof heeft naar aanleiding van dit verzoek de voorlopige hechtenis van de laatste negen advocaten opgeheven. De advocaten is een reisverbod naar het buitenland opgelegd in afwachting van het vervolg van het proces.

In de ÇHD-advocaten zaak zijn op 21 maart 2014 de laatste vijf advocaten uit voorlopige hechtenis vrijgelaten, na 14 maanden in voorlopige hechtenis te hebben gezeten.
L4L volgt het proces tegen 15 CHD-advocaten die op 18 januari 2013 werden gearresteerd op verdenking van banden met een terroristische organisatie (CHD). Dit proces zal in november 2014 worden hervat.

De overwegingen voor deze tussenvonnissen zijn dat de verdachten over een vaste woon- of verblijfplaats beschikken en dat er voldoende bewijsmiddelen zijn vergaard. Het strafhof heeft aangegeven dat daarnaast de lange tijd dat verdachten in hechtenis zaten is meegewogen.

De “Lawyers trial” is niet het enige proces waarin advocaten worden vervolgd in het kader van de oorlog tegen het terrorisme in Turkije.  L4L volgde het proces tegen de leden van de Orde van Advocaten van Istanbul. Overigens werden de Deken en het bestuur van de Orde van Advocaten van Istanbul vrijgesproken op 24 februari jl., maar het OM is inmiddels in hoger beroep gegaan.

Meer informatie over de “Lawyers Trial”

Op 22 november 2011 werden 46 advocaten gearresteerd op verdenking van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’. De Turkse autoriteiten beschouwen de KCK als de stedelijke vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het overgrote deel van de verdachte advocaten is bij de verdediging van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken geweest. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten instructies van Adbullah Öcalan doorgegeven aan zijn achterban. Volgens de verdediging is hiervoor geen bewijs.

Meer nieuws

23 juni 2022

Mohamed El-Baqer: 1000 days of arbitrary detention

Egypt

Lawyer Mohamed El-Baqer must be released immediately and unconditionally, stated 19 human rights organisations, including Lawyers for Lawyers. His detention is arbitrary, aimed at punishing him for his legitimate human rights work and is only putting his life and psychological

Lees verder
23 juni 2022

Lawyers for Lawyers monitored second hearing in trial of Berrak Çağlar

Turkey

On 14 June 2022, representatives of Lawyers for Lawyers observed the second hearing in the trial of lawyer Berrak Çağlar who is accused of being a member of an armed terrorist organization, after expressing solidarity with her imprisoned colleague lawyers

Lees verder
22 juni 2022

Interview with Daria Korolenko: “We’ve talked about it for a long time, but only now has it become more visible outside of Russia”

Russian Federation

To help or support lawyers from the Russian Federation, the international legal community should use their resources to advocate for the documentation, monitoring and investigation of human rights violations in Russia, says OVD-Info’s Daria Korolenko. OVD-Info OVD-Info is an independent

Lees verder
20 juni 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on Iran, Turkey, China

On 20 June 2022, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) and Lawyers for Lawyers delivered an oral statement on the systematic pattern of arbitrary detention of lawyers in Iran, Turkey and China. The statement was delivered during the 50th session of

Lees verder