VAE Advocaten veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf
8 juli 2013

VAE Advocaten veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf

Op 2 juli 2013 heeft het Hooggerechtshof van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) 56 mensen veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Onder de veroordeelden zijn ook de prominente mensenrechtenadvocaten Mohammed Al-Roken en Mohammed Al-Mansoori.

Mohammed Al-Roken en Mohammed Al-Mansoori werden op 16 en 17 juli 2012 gearresteerd. Hun advocaat Saleh al-Shahhi werd gearresteerd op 18 juli 2012, toen hij op het kantoor van de openbaar aanklager informatie over zijn cliënten opvroeg. Al-Mansoori en Al-Roken werden vervolgd in het massa-proces tegen 94 mensenrechten activisten uit de VAE, dat begon op 4 maart 2013. Vele organisaties die het proces probeerden wij te wonen werden niet toegelaten tot de rechtbank, een aantal organisaties werden zelfs het land niet ingelaten. Een coalitie van mensenrechten organisaties verklaarde daarom op 3 juli 2013 dat de veroordelingen zijn gebaseerd op een fundamenteel oneerlijk proces.

Al-Roken verleende juridische bijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder ook aan andere mensenrechtenverdedigers. Voor zijn arrestatie verdedigde hij de “VAE 5” ; 5 activisten die tot een gevangenisstraf veroordeeld werden in november 2011, uitsluitend gebaseerd op hun mensenrechtenwerkzaamheden, en later als gevolg van aan presidentieel amnestie zijn vrijgelaten.

Meer nieuws