VAE  Brief voor Mohamed Al-Roken en collega's
27 maart 2013

VAE Brief voor Mohamed Al-Roken en collega’s

Op 22 maart 2013 heeft L4L een brief gestuurd aan de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten ten behoeve van mensenrechtenadvocaat Mohamed Al-Roken en zijn collega’s.

Op 4 maart 2013 begon een proces tegen 94 mensenrechten activisten uit de VAE, waaronder advocaten dr. Mohamed al-Mansoori en dr. Mohamed Abdullah al-Roken – die werden gearresteerd op 16 en 17 juli 2012 en hun advocaat Salem al-Shehhi, die werd gearresteerd op 18 juli 2012 op het kantoor van de openbaar aanklager, waar hij om informatie over zijn clienten verzocht. Vele organisaties die het proces probeerden wij te wonen werden niet toegelaten tot de rechtbank, een aantal organisaties werden zelfs het land niet ingelaten.

Al-Roken verleende juridische bijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder ook aan andere mensenrechtenverdedigers. Voor zijn arrestatie verdedigde hij de “VAE 5” ; 5 activisten die tot een gevangenisstraf veroordeeld werden in November 2011, uitsluitend gebaseerd op hun mensenrechtenwerkzaamheden, en later als gevolg van aan presidentieel amnestie zijn vrijgelaten.

Verschillende organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, zijn geneigd te geloven dat de de vervolging van Al-Roken en zijn collega’s beschouwd kan worden als een poging van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten om de legitieme activiteiten van Al-Roken in het verdedigen van de mensenrechten tegen te gaan. Deze organisaties vrezen dat de arrestatie en de vervolging van Al – Roken verbonden is met zijn mensenrechtenactiviteiten.

Bekijk hier een kopie van de brief die is verzonden.

 

Meer nieuws