Vietnam Brief naar John Kerry voor Le Quoc Quan
21 juni 2013

Vietnam Brief naar John Kerry voor Le Quoc Quan

Op 27 juni 2013 heeft L4L, tezamen met een grote coalitie van NGO’s, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry, in een brief gevraagd om actie te ondernemen voor de Vietnamese advocaat Le Quoc Quan. Kerry zal later deze maand de ASEAN- conferentie bijwonen. De organisaties vragen Kerry de Vietnamese regering te verzoeken Le Quoc Quan vrij te laten uit de gevangenis.   

Le Quoc Quan werd op 27 december 2012 gearresteerd door de politie in Hanoi, terwijl hij zijn dochter naar school bracht. De politie doorzocht ook naar zijn kantoor en huis en nam documenten in beslag. Ze zouden een arrestatiebevel voorgelezen hebben, maar hebben daarvan geen kopie aan de familie van Le Quoc Quan gegeven. De politie vertelde zijn familie dat hij zou worden aangeklaagd op grond van artikel 161 van het Wetboek van Strafrecht, dat betrekking heeft op belastingontduiking. Indien hij hiervoor wordt veroordeeld, riskeert hij drie jaar gevangenisstraf en een zware boete. Het proces start op 9 juli 2013.

Net als vele Vietnamese mensenrechtenadvocaten, bloggers en activisten, is Le Quoc Quan regelmatig het slachtoffer geworden van willekeurige arrestaties en stond hij voor zijn arrestatie onder constante surveillance. L4L heeft reden om te geloven dat arrestatie Le Quoc Quan, evenals de vorige willekeurige arrestaties en constante intimidatie, rechtstreeks verband houden met werk van Le Quoc Quan in de verdediging van de mensenrechten.

De afgelopen maanden voerde L4L al op brede schaal actie voor Le Quoc Quan. Zo is er ten behoeve van Quan een petitie ingediend bij de UN Working Group on Arbitrary Detention, en wordt hij uitgebreid genoemd in de zeer recente UPR submission die L4L indiende voor de review van Vietnam.

Klik hier voor de officiële press statement.

Meer nieuws