Vietnam Fijne verjaardag Le Quoc Quan!
13 september 2013

Vietnam Fijne verjaardag Le Quoc Quan!

Le Quoc Quan werd op 27 december 2012 gearresteerd door de politie in Hanoi, terwijl hij zijn dochter naar school bracht. De politie doorzocht ook naar zijn kantoor en huis en nam documenten in beslag. Ze zouden een arrestatiebevel voorgelezen hebben, maar hebben daarvan geen kopie aan de familie van Le Quoc Quan gegeven. De politie vertelde zijn familie dat hij zou worden aangeklaagd op grond van artikel 161 van het Wetboek van Strafrecht, dat betrekking heeft op belastingontduiking. Indien hij hiervoor wordt veroordeeld, riskeert hij drie jaar gevangenisstraf en een zware boete.

Het proces tegen Le Quoc Quan zou op 9 juli 2013 plaatsvinden. Het proces werd echter uitgesteld, en de nieuwe datum waarop de zitting plaats zal vinden is nog niet bekend.

Net als vele Vietnamese mensenrechtenadvocaten, bloggers en activisten, is Le Quoc Quan regelmatig het slachtoffer geworden van willekeurige arrestaties en staat hij onder constante surveillance. L4L heeft reden om te geloven dat de arrestatie Le Quoc Quan, evenals de vorige willekeurige arrestaties en constante intimidatie, rechtstreeks verband houden met werk van Le Quoc Quan in de verdediging van de mensenrechten.

L4L heeft vele acties uitgevoerd ter ondersteuning van Le Quoc Quan. In de laatste maanden heeft L4L, tezamen met een grote groep NGO’s, brieven gestuurd naar meerdere Speciale Rapporteurs van de Verenigde Naties, een petitie ingediend bij de Working Group on Arbitrary Detention van de VN, een ‘submission’ ingediend voor de Universal Periodic Review van Vietnam bij de Mensenrechtenraad van de VN, brieven geschreven aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en President Obama, en geschreven aan alle ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen, Canada, Australië en Japan om speciale aandacht te vragen voor de onwettige arrestatie, detentie en het proces van Le Quoc Quan. L4L zal actie blijven voeren voor Le Quoc Quan, totdat hij onvoorwaardelijk zal worden vrijgelaten.

 

Meer nieuws