Vietnam Gezamelijke brief voor Le Quoc Quan
12 september 2012

Vietnam Gezamelijke brief voor Le Quoc Quan

Op 30 augustus heeft L4L, gezamenlijk met Lawyers’ Rights Watch Canada (LWRC) en Amnesty International Nederland (Amnesty), een brief gestuurd naar de Vietnamese autoriteiten ten behoeve van mensenrechtenadvocaat Le Quoc Quan.

Le Quoc Quan is een in Vietnam welbekende advocaat en mensenrechtenverdediger. Ook al mag hij zijn beroep als advocaat formeel niet meer uitoefenen, daar hij van het tableau geschrapt werd, informeel staat Quoc Quan nog vele slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij in Vietnam.

Vrijwilligers van de focusgroep Zuidoost Azie ontvingen informatie over de verwondingen die Le Quoc Quan opliep na een gewelddadige aanval op 19 augustus 2012. In de buurt van zijn huis in Hanoi werd hij meerdere malen met een stalen knuppel geslagen. Als gevolg van deze aanval heeft Le Quoc Quan meerdere dagen in het ziekenhuis doorgebracht om te herstellen van zijn verwondingen.

Net als vele Vietnamese mensenrechtenadvocaten, bloggers en activisten, is Le Quoc Quan regelmatig het slachtoffer geworden van willekeurige arrestaties en staat hij onder constante surveillance. L4L, LWRC en Amnesty hebben reden om te geloven dat deze recente gewelddadige aanval op Le Quoc Quan, evenals de vorige willekeurige arrestaties en constante intimidatie, rechtstreeks verband houden met werk van Le Quoc Quan in de verdediging van de mensenrechten.

In de verzonden brieven riepen de organisaties de Vietnamese autoriteiten op onderzoek te doen naar het geweld jegens Le Quoc Quan en zijn fysieke integriteit en veiligheid te garanderen.

Zie hier de verzonden brief.

Meer nieuws