Vietnam Le Cong Dinh veroordeeld tot 5 jaar cel
21 januari 2010

Vietnam Le Cong Dinh veroordeeld tot 5 jaar cel

Op 13 juni 2009 werd de Vietnamese advocaat Le Cong Dinh, managing partner van het vooraanstaande kantoor DC Law en voormalig vice-president van de advocatenorde in Ho Chi Minh, opgepakt door de politie van de Vietnamese veiligheidsdienst op verdenking van schending van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. Hem hing een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de verspreiding van propaganda tegen de regering en het verrichten van staatsondermijnende activiteiten.

In december 2009 werd bekend dat Le Cong Dinh tevens werd verdacht van schending van artikel 79 van het Wetboek van Strafrecht, namelijk een poging om de regering ten val te brengen. Op schending van artikel 79 staat de doodstraf.

Er bestaat een ernstig vermoeden dat de arrestatie en het huidige proces enkel en alleen het gevolg zijn van de werkzaamheden van Le Cong Dinh op het gebied van mensenrechten. Internationale mensenrechtenorganisaties vrezen voor Le Cong Dinhs fysieke en psychische gesteldheid. Op YouTube is onlangs een video-opname verschenen waarin Le Cong Dinh een schuldbekentenis aflegt. Deze bekentenis is vermoedelijk onder druk afgelegd. De opname – in het Vietnamees – vindt u hier.

L4L bedankt iedereen die heeft deelgenomen aan de schrijfactie die het in januari 2010 voor Le Cong Dinh organiseerde, en zal zich blijven inzetten voor de vrijlating van Le Cong Dinh.

 

Meer nieuws