Vietnam  Le Quoc Quan in hongerstaking
14 februari 2014

Vietnam Le Quoc Quan in hongerstaking

De gevangen Vietnamese blogger en mensenrechtenadvocaat Le Quoc Quan is in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de weigering van gevangenisautoriteiten om hem toegang tot juridische bijstand te geven. Verder weigerden de autoriteiten hem ook toegang tot juridische en religieuze boeken en toegang tot een priester. Quan had om deze dingen verzocht met oog op het hoger beroep in zijn zaak, dat plaats zal vinden op 18 februari 2014 in Hanoi. Le Quoc Quan is opgesloten sinds 27 december 2012.

In 2013 werd de detentie van Le Quoc Quan werd veroordeeld door de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (WGAD) als een schending van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en zijn recht op een eerlijk proces. De WGAD oordeelde dat de veroordeling van Le Quoc Quan was gericht op zijn werk als advocaat en een blogger en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating of om zijn zaak te opnieuw te laten beoordelen door een onafhankelijke rechter. De WGAD heeft ook aanbevolen dat Vietnam een schadevergoeding betaald aan Le Quoc Quan. De regering van Vietnam moet nog reageren op dit besluit.

Een brede coalitie van ngo’s uit de hele wereld doet een beroep op de regering van Vietnam om te voldoen aan het besluit van de VN-werkgroep en laat Le Quoc Quan onmiddellijk vrij te laten. Deze organsaties zijn: Media Legal Defence Initiative, Media Defence-Southeast Asia, L4L, Avocats Sans Frontières, Front Line Defenders, Access, English PEN, Reporters Without Borders, the Electronic Frontier Foundation, ARTICLE 19, Index on Censorship, Lawyers’ Rights Watch Canada, the National Endowment for Democracy, the World Movement for Democracy, the Electronic Frontier Foundation and PEN International.  Zij concludeerden dat de veroordeling en de voortdurende detentie van Le Quoc Quan willekeurig en in strijd zijn internationaal beschermde rechten op vrijheid, tijdige toegang tot een raadsman en een eerlijk proces . De VN-werkgroep stelde dat “het werkelijke doel van de detentie en vervolging zou kunnen zijn hem te straffen voor het uitoefenen van zijn recht op [vrijheid van meningsuiting] en om anderen af te schrikken hetzelfde te doen.”

Klik hier voor de officiële persverklaring.

Meer nieuws