Vietnam Petitie naar WGAD ten behoeve van Le Quoc Quan
16 maart 2013

Vietnam Petitie naar WGAD ten behoeve van Le Quoc Quan

Op 13 maart heeft L4L, tezamen met een grote coalitie van andere NGO’s bij 3 Speciaal Rapporteurs onder de Verenigde Naties, en bij de Working Group on Arbitrary Detentions (WGAD) van de Verenigde Naties een petitie aangeboden ten behoeve van Vietnamese advocaat Le Quoc Quan. Zij riepen de Speciaal rapporteurs en de WGAD op tot het nemen van urgente actie om te zorgen dat Le Quoc Quan zo snel mogelijk weer wordt vrijgelaten.

Le Quoc Quan werd op 27 december 2012 gearresteerd door de politie in Hanoi, terwijl hij zijn dochter naar school bracht. De politie doorzocht ook naar zijn kantoor en huis en nam documenten in beslag. Ze zouden een arrestatiebevel voorgelezen hebben, maar hebben daarvan geen kopie aan de familie van Le Quoc Quan gegeven. De politie vertelde zijn familie dat hij zou worden aangeklaagd op grond van artikel 161 van het Wetboek van Strafrecht, dat betrekking heeft op belastingontduiking. Indien hij hiervoor wordt veroordeeld, riskeert hij drie jaar gevangenisstraf en een zware boete.

Net als vele Vietnamese mensenrechtenadvocaten, bloggers en activisten, is Le Quoc Quan regelmatig het slachtoffer geworden van willekeurige arrestaties en staat hij onder constante surveillance. L4L heeft reden om te geloven dat deze recente arrestatie Le Quoc Quan, evenals de vorige willekeurige arrestaties en constante intimidatie, rechtstreeks verband houden met werk van Le Quoc Quan in de verdediging van de mensenrechten.

Klik hier om de brief naar de Speciaal Rapporteurs te bekijken. Klik hier voor de petitie die is verzonden naar de WGAD.

Meer nieuws