Vietnam VN-Tribunaal roept op tot vrijlaten van Vietnamese advocaat
4 december 2013

Vietnam VN-Tribunaal roept op tot vrijlaten van Vietnamese advocaat

PERSBERICHT

De detentie van de Vietnamese blogger, advocaat en mensenrechtenactivist Le Quoc Quan is volgens een mensenrechtentribunaal van de Verenigde Naties een schending van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en zijn recht op een eerlijk proces.

 

De VN-werkgroep inzake arbitraire detentie (WGAD), een tribunaal opgericht onder Mensenrechtenraad van de VN, oordeelde dat  Le Quoc Quan is vervolgd in verband met zijn werk als activist en  blogger, en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating danwel zijn zaak te laten beoordelen door een onafhankelijke rechter. Tevens werd door de WGAD aanbevolen dat Vietnam schadevergoeding betaald aan Le Quoc Quan voor zijn arbitraire detentie.

 

Terwijl Le Quoc Quan een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd heeft gekregen wegens vermeende belastingontduiking, oordeelde de WGAD dat zijn detentie “het resultaat zou kunnen zijn van zijn vreedzame uitoefening van de rechten en vrijheden gewaarborgd krachtens het internationaal recht van de mensenrechten” en “verband zou kunnen houden met zijn blogs over burgerlijke en politieke rechten”. De WGAD voegde daaraan toe dat “gegeven de geschiedenis van de heer Quan als mensenrechten verdediger en blogger, het werkelijke doel van de detentie en vervolging zou kunnen zijn hem te straffen voor het uitoefenen van zijn recht op [vrijheid van meningsuiting] en om anderen af te schrikken hetzelfde te doen.”

De veroordeling van de WGAD is een reactie op een petitie van Media Legal Defence Initiative, Media Defence-Southeast Asia, Lawyers for Lawyers, Avocats Sans Frontières, Front Line Defenders, Access, English PEN, Reporters Without Borders, the Electronic Frontier Foundation, ARTICLE 19, Index on Censorship en Lawyers’ Rights Watch Canada.

Deze organisaties roepen de regering van Vietnam nu op om het besluit van de WGAD gevolg te geven en Le Quoc Quan onmiddellijk vrij te laten. Zij benadrukken dat de veroordeling en de voortdurende detentie van Le Quoc Quan arbitrair zijn, en in strijd met  zijn recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, recht op een eerlijk proces en zijn rechten als verdediger van de mensenrechten.

Klik hier voor het officiële persbericht. De beslissing van de WGAD (A/HRC/WGAD/2013 ) kan worden hier worden gedownload.

 

 

Meer nieuws

23 juni 2022

Mohamed El-Baqer: 1000 days of arbitrary detention

Egypt

Lawyer Mohamed El-Baqer must be released immediately and unconditionally, stated 19 human rights organisations, including Lawyers for Lawyers. His detention is arbitrary, aimed at punishing him for his legitimate human rights work and is only putting his life and psychological

Lees verder
23 juni 2022

Lawyers for Lawyers monitored second hearing in trial of Berrak Çağlar

Turkey

On 14 June 2022, representatives of Lawyers for Lawyers observed the second hearing in the trial of lawyer Berrak Çağlar who is accused of being a member of an armed terrorist organization, after expressing solidarity with her imprisoned colleague lawyers

Lees verder
22 juni 2022

Interview with Daria Korolenko: “We’ve talked about it for a long time, but only now has it become more visible outside of Russia”

Russian Federation

To help or support lawyers from the Russian Federation, the international legal community should use their resources to advocate for the documentation, monitoring and investigation of human rights violations in Russia, says OVD-Info’s Daria Korolenko. OVD-Info OVD-Info is an independent

Lees verder
20 juni 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on Iran, Turkey, China

On 20 June 2022, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) and Lawyers for Lawyers delivered an oral statement on the systematic pattern of arbitrary detention of lawyers in Iran, Turkey and China. The statement was delivered during the 50th session of

Lees verder