Bahrein Advocaat gearresteerd na openbaarmaken marteling cliënt
12 augustus 2013

Bahrein Advocaat gearresteerd na openbaarmaken marteling cliënt

Op 8 augustus 2013 werd advocaat Abdul Aziz Moussa in hechtenis genomen, op verdenking van ‘het openbaar maken van vertrouwelijke informatie over het onderzoek’ naar zijn cliënt. De dag ervoor had Aziz Moussa zichtbare tekenen van marteling op de armen van zijn cliënt gemeld op Twitter. Hiermee bevestigde hij eerdere claims van zijn cliënt dat deze was gemarteld tijdens zijn tijd in hechtenis. Moussa’s cliënt, blogger Mohamed Hassan, trad op als een aanspreekpunt voor diverse buitenlandse media. Hij vertelde onder andere over de protesten tegen de overheid en het hardhandig optreden van de politie in Bahrein. Hij werd gearresteerd op 31 juli 2013.

De arrestaties van Aziz Moussa en zijn cliënt zijn onderdeel van een alarmerende golf van onderdrukkende maatregelen jegens mensenrechten verdedigers in Bahrein. In de afgelopen twee weken vaardigde de koning van Bahrein meerdere nooddecreten uit waarin vergaande beperkingen aan dissidenten en de vrijheid van meningsuiting in Bahrein opgelegd worden. Deze beperkingen richten zich in het bijzonder op aanhangers van de zogenaamde ’tamarrod’ beweging. Deze beweging roept op tot een landelijk protest op 14 augustus 2013.

De autoriteiten van Bahrein hebben besloten Abdul Aziz Moussa in ieder geval een week vast te houden, in afwachting van het onderzoek. L4L vreest voor de fysieke en psychische integriteit van Aziz Moussa en zijn cliënt, en beraadt zich momenteel over de te nemen acties voor deze advocaat. 

 

Meer nieuws