China Tang Jitian vertelt over marteling door politie
5 juni 2014

China Tang Jitian vertelt over marteling door politie

In een verslag van 14 april 2014, onlangs vertaald uit het Chinees en op internet geplaatst, vertelt Tang Jitian uitgebreid over zijn recente 16-daagse detentie en marteling door de politie in Jiansanjiang, in het noordoosten van China. Samen met onder meer Jiang Tianyong was hij afgereisd naar de provincie Heilongjiang om onderzoek te doen naar het ‘Juridisch Educatiecentrum’, waar volgens Tang Jitian in feite mensen zonder aanklacht worden gedetineerd en bovendien worden gehersenspoeld.

Nadat hij het center had bezocht om de leiding ter verantwoording te roepen, werden hij en drie andere advocaten, Jiang Tianyong, Wang Cheng en Zhang Junjie, op 21 maart 2014 gearresteerd. Vervolgens werden zij ernstig gemarteld. Tang Jitian hield er onder meer gekneusde ribben en gebroken tanden aan over. De marteling was erop gericht Tang Jitian een verklaring te ontfutselen, waarin hij onder meer zou erkennen dat de verboden Falun Gong religie een ‘kwade cult’ is.

Na langer dan een dag gemarteld te zijn toonde hij zich bereid te praten met zijn ondervragers. Daarop kreeg hij, voor het ‘verstoren van de openbare orde’ een gevangenisstraf van 15 dagen en een boete opgelegd. Tijdens de ruim twee weken in detentie die volgden werd hij iedere dag ondervraagd. Zijn ondervragers probeerden hem daarbij – zonder succes – allerlei strafbare feiten in de schoenen te schuiven, vooral in verband met zijn werk in Falun Gong zaken en voor een mensenrechtenadvocatengroep waarvan hij deel uitmaakt. Volgens Tang Jitian waren de vier ongetwijfeld langer vastgehouden, als hun vrienden zich niet hard hadden gemaakt voor hun vrijlating.

Zolang marteling in China blijft voorkomen, is het volgens Tang Jitian moeilijk om een eind te maken aan onrechtvaardigheid. Ondanks deze ervaring blijft hij zijn werk als advocaat in mensenrechtenzaken voortzetten.

L4L riep de Chinese autoriteiten in april op om de mishandeling te onderzoeken.

Meer nieuws