China Verhagen spreekt Shaoping over mensenrechten in China
13 mei 2011

China Verhagen spreekt Shaoping over mensenrechten in China

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft tijdens een handelsmissie in mei 2011 gesproken met de mensenrechtenadvocaat Mo Shaoping, die onder meer de gevangen Nobelprijs-winnaar Liu Xiaobo bijstond. Uit het gesprek bleek volgens Verhagen dat de mensenrechtensituatie de laatste tijd aanzienlijk is verslechterd.

‘Het is zorgelijk dat niet alleen mensen met een afwijkende mening, maar ook diegenen die opkomen voor de mensenrechtenactivisten worden gedwarsboomd door de Chinese autoriteiten’, zegt Verhagen. ‘Het kan niet zo zijn dat mensen worden vastgezet zonder duidelijke reden en zonder dat hun familie daarvan op de hoogte wordt gesteld.’ Zijn zorgen daarover bracht hij ook naar voren in een gesprek met de Chinese vicepremier Hui Liangyu.

Mo Shaoping zei Verhagen dat hij hoopt dat zijn collega’s wereldwijd zich actief zullen inzetten voor de mensenrechten in China. Verhagen sprak zijn voornemen uit deze boodschap over te brengen aan de Nederlandse Orde van Advocaten.

Meer nieuws