Colombia Advocaat David Teleki vraagt hulp bij het oprichten van Advocatenorde
19 oktober 2012

Colombia Advocaat David Teleki vraagt hulp bij het oprichten van Advocatenorde

David Teleki, advocaat uit Colombia, heeft op 10, 11 en 12 oktober Nederland bezocht.

Teleki werkt in Colombia als strafrechtadvocaat. Hij heeft onder andere Jesse Quintero, een van de verdachten in het Colmenares-proces bijgestaan. In verband met deze zaak kreeg Teleki vanaf het moment dat hij begon dagelijks vele bedreigingen via telefoon en social media. Om de veiligheid van zijn familie niet in gevaar te brengen heeft hij zich daardoor moeten terugtrekken.

Zijn bezoek was er vooral gericht meer informatie vergaren over de Nederlandse Advocaten Orde, daar Teleki als vertegenwoordiger van de organisatie Fundacion Puniendi met een aantal andere organisaties van advocaten in Colombia bezig is een Colombiaanse Orde op te richten. De organisaties zijn verenigd in het Comite Ejecutivo de la Abogacia.

Momenteel bestaat er nog geen onafhankelijke Advocaten Orde in Colombia. Het land telt honderden samenwerkingsverbandjes van advocaten, maar deze beschermen individuele advocaten niet tegen overheidsinmenging. Om in de toekomst overheidsinmenging tegen te gaan, en de werkomstandigheden van Colombiaanse advocaten te verbeteren, is Teleki met het Comite onder meer bezig met het opstellen van een wetsvoorstel voor een nieuwe advocatenwet, waarmee een advocaten Orde opgericht zal worden.

In Nederland heeft Teleki gesprekken gehad met L4L en Amnesty Nederland, en met professor Floris Bannier. Bannier was Amsterdamse deken, heeft vele jaren als advocaat gewerkt en is bijzonder Hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

L4L ondersteunt het initiatief van het Comite en zal hen, tezamen met Floris Bannier, ondersteunen bij het opstellen van een advocatenwet. Kijk voor meer informatie over de problemen die advocaten in Colombia hebben bij het uitoefenen van hun beroep op de landenpagina.

Meer nieuws