Colombia Jorge Molano slachtoffer van bedreiging en intimidatie
5 januari 2010

Colombia Jorge Molano slachtoffer van bedreiging en intimidatie

Jorge Eliecer Molano Rodriguez is een Colombiaanse advocaat die juridische bijstand verleent aan verschillende organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten. De advocaat Molano Rodríguez staat ook slachtoffers en familieleden bij van de gedwongen verdwijningen van 11 personen na de gebeurtenissen die plaatsvonden in het Paleis van Justitie in Bogota op 6 en 7 november 1985. Een groep van de guerilla drong toen het Paleis van Justitie binnen en eiste dat een zaak tegen de toenmalige President zou worden heropend. Zij gijzelden rechters van de Hoge Raad van Colombia en het drama eindigde in de dood van tientallen personen, waaronder rechters en leden van de guerilla. Ook staat hij nabestaanden van de moord op 21 februari 2005 op verschillende leden van de Comunidad de Paz van San José de Apartado bij. De advocaat doet ook zaken waarin organisaties en verdedigers van mensenrechten bespioneerd worden door de binnenlandse veiligheidsdienst en enkele gevallen van buitengerechtelijke executies.

Begin december 2009 hebben personen gekleed in burger zich gemeld bij het huis van de advocaat en hebben geprobeerd om daar binnen te treden. Zijn mobiele telefoon werd al enige tijd afgeluisterd (waarschijnlijk door de binnenlandse veiligheidsdienst) en dit lijkt in de afgelopen maand te zijn verergerd. Ook wordt zijn kantoor door verschillende personen gekleed in burger in de gaten gehouden en is hij bedreigd via internet. Eén van die bedreigingen luidde als volgt: “Wij willen duidelijk maken dat als ons of onze familieleden iets overkomt, wij de rechter en haar assistent de advocaat Jorge Molano daarvoor verantwoordelijk houden, moge ons bloed over deze personen vloeien”. Het lijkt alsof deze boodschap is achtergelaten door een voormalig lid van het nationale leger. De levenspartner van de advocaat werd de afgelopen maanden herhaaldelijk achtervolgd

L4L verzocht de lokale regering per brief om onmiddellijk effectieve maatregelen te treffen Jorge Molano en zijn familie daadwerkelijk te beschermen, zodat hij in staat wordt gesteld om in volledige vrijheid zijn beroep uit te oefenen. Ook verzoeken wij de lokale juridische instanties om de noodzakelijke onderzoeken uit te voeren zodat de personen verantwoordelijk voor de bedreigingen kunnen worden geïdentificeerd en berecht. L4L organiseerde een schrijfactie voor Jorge Eliecer Molano Rodriguez (zie hier de brieven die door de vrijwilligers werden verstuurd).

Meer nieuws