Arrestatie van advocaat Sylva Mbikayi
16 juli 2017

Arrestatie van advocaat Sylva Mbikayi

Democratic Republic of Congo

Update: Advocaat Sylva Mbikayi en mensenrechtenverdediger Jean-Marie Kalonji zijn op 17 juli 2017 vrijgelaten. De twee werden sinds 23 juni door de militaire inlichtingendiensten in de incommunicado vastgehouden.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de arrestatie en detentie van advocaat Sylva Mbikayi op 23 juni 2017. Sylva Mbikayi werd gearresteerd in Kinshasa (Democratische Republiek Congo) toen hij probeerde een bezoek te brengen aan Jean-Marie Kalonji. Kalonji was enkele uren eerder door militairen gearresteerd.

Volgens onze informatie is Sylva Mbikayi gearresteerd zonder bevel en zonder opgave van reden. Dat vond plaats toen hij het Military Intelligence Headquarters (DEMIAP) in Bumba bezocht voor een gesprek met zijn cliënt, Jean-Marie Kalonji (advocaat in opleiding).

Eerder die dag was Jean-Marie Kalonji door militairen tegengehouden bij een checkpoint van een militair kamp. Toen hij verklaarde dat hij zijn paspoort niet kon laten zien, omdat dat nog bij de ambassade lag waar hij een visum had aangevraagd, begonnen de militairen hem te ondervragen en doorzochten ze zijn tas. Daarin vonden zij flyers over een beursprogramma van de jeugdbeweging Quartrieme Voie / Il est temps (de vierde weg / het is tijd). Hierna werd hij gearresteerd.

Sylva Mbikayi werd direct na de arrestatie van Jean-Marie Kalonji geïnformeerd. Toen hij aankwam bij het militaire kamp waar Jean-Marie Kalonji werd vastgehouden, is ook hij gearresteerd. Beide mannen worden tot nu toe in detentie gehouden zonder toegang tot familieleden of advocaten.

Lawyers for Lawyers heeft de autoriteiten opgeroepen om Sylva Mbikayi zo spoedig mogelijk vrij te laten.

Meer nieuws uit Democratic Republic of Congo