Brief over de situatie van advocaten
6 juli 2017

Brief over de situatie van advocaten

Egypt

Lawyers for Lawyers heeft ernstige zorgen over de situatie van advocaten in Egypte. Onlangs werden meerdere advocaten gearresteerd. Lawyers for Lawyers heeft een brief aan de Egyptische autoriteiten gestuurd om onze zorgen te uiten en op te roepen tot de vrijlating van deze advocaten.

Op 23 mei 2017 werd Khaled Ali, een prominente mensenrechtenadvocaat en voormalig presidentskandidaat, gearresteerd. Hij werd de dag daarna op borgtocht vrijgelaten. Volgens zijn advocaat Negad al Borai wordt Khaled Ali beschuldigd van het maken van fysieke gebaren ‘die de publieke moraal schenden’. De aanklacht houdt verband met een foto waarop te zien is hoe Khalid Ali buiten het Hoogste Administratief Hof met zijn aanhangers een uitspraak viert. Het Hof besloot in deze uitspraak om het ​​overheidsbesluit om de controle over de Tiran- en Sanafir eilanden aan Saoedi-Arabië te overhandigen, ongedaan te maken. Khaled Ali ontkent de aanklachten. Als hij veroordeeld wordt kan hij niet alleen een gevangenisstraf of boete opgelegd krijgen, maar zou hij zich ook niet langer verkiesbaar kunnen stellen. Op 3 juni vond er een zitting plaats in het proces tegen hem.

Er is nog een advocaat gearresteerd in verband met protesten over de overdracht van de Tiran en Sanafir eilanden aan Saoedi-Arabië. Mensenrechtenadvocaat Tarek Hussein werd op 17 juni 2017 gearresteerd. De politie nam ook diens laptop en mobiele telefoon in beslag. Tarek Hussein heeft tijdens zijn arrestatie tevergeefs verzocht het arrestatiebevel te mogen inzien. Hij wordt beschuldigd van het “toetreden tot een illegale organisatie” en het “oproepen tot protesteren”. Op 18 juni 2017 besloot de openbaar aanklager dat Tarek Hussein op borgtocht vrijgelaten kon worden. Tarek Hussein betaalde de borgtocht van 2000 EGP (circa 99 euro), maar werd niet vrijgelaten. Daarnaast is gemeld dat Tarek Hussein mensonterend zou zijn behandeld.

Mohamed Ramadan is een mensenrechtenadvocaat die juridische bijstand verleent aan onder meer mensenrechtenverdedigers en politieke gevangenen. Volgens onze informatie heeft een rechtbank in Alexandrië hem op 12 april 2017 bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Na zijn gevangenisstraf zal hij ook nog vijf jaar in huisarrest geplaatst worden, en mag hij vijf jaar het internet niet gebruiken. Mohamed Ramadan werd schuldig bevonden aan het ‘aanmoedigen van terrorisme’. Hij zou naar verluidt een Facebook-pagina gecreëerd hebben waarop hij berichten publiceerde die de openbare orde kunnen verstoren, de nationale eenheid en sociale vrede kunnen beschadigen en het vertrouwen van het publiek in het heersende regime kunnen verzwakken. Volgens zijn advocaten zijn de aanklachten tegen hem gefabriceerd en houden deze verband met zijn vertegenwoordiging van cliënten die slachtoffer waren van marteling door de politie.

Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat deze incidenten onderdeel zijn van een breder hardhandig optreden door de Egyptische autoriteiten tegen het onafhankelijke maatschappelijk middenveld, mensenrechtenverdedigers en advocaten. De autoriteiten riskeren hiermee dat zij de mensenrechtengemeenschap in Egypte volledig uitroeien. Lawyers for Lawyers zal de verdere ontwikkelingen in Egypte op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Egypt