Guatemala Verdediger van inheemse Mayabevolking Fausto Otzín vermoord
25 december 2009

Guatemala Verdediger van inheemse Mayabevolking Fausto Otzín vermoord

In van de nacht van 18 oktober 2009 verdween Fausto Otzín in San Juán Comalapa, Chimaltenango, Guatemala. Na een zoektocht werd hij de volgende dag gevonden in de omgeving van zijn woning. Hij leed aan zware verwondingen als gevolg van meerdere sneeën van machetes (kapmessen) in zijn gezicht en steken in zijn rug, ten gevolge waarvan hij korte tijd later overleed. De moord op Otzín volgde na een serie van anonieme bedreigingen aan zijn adres.

De 32-jarige Otzín maakte zich als advocaat sterk voor de rechten van de inheemse Mayabevolking in Guatemala. Zo was hij de eerste directeur van de Vereniging van Maya-advocaten en werkte hij mee aan de oprichting van het Instituut voor Rechten van Inheemse Volkeren in Guatemala. Daarnaast verleende hij langdurig juridische bijstand aan omwonenden in hun verzet tegen plannen voor de vestiging van een grote cementfabriek.

In Guatemala is de positie van de inheemse Mayabevolking, die meer dan 50% van de totale bevolking uitmaakt, nog steeds erg achtergesteld. Gedurende de 36-jarige burgeroorlog, die eindigde in 1996, heeft het leger zich op grote schaal schuldig gemaakt aan het vermoorden van leden van Mayagemeenschappen. De schuldigen zijn nooit vervolgd, en hoewel Guatemala geldt als democratie, heeft het leger achter de schermen nog steeds veel macht.

Het is niet de eerste keer dat advocaten van inheemse afkomst in Guatemala worden bedreigd en aangevallen. Andere advocaten verbonden aan de Vereniging voor Mayarechten zijn meermalen bedreigd. Het Openbaar Ministerie trachtte in 2008 de vereniging te vervolgen omdat zij het ‘brein’ zou zijn achter een moordaanslag. De geweldloze bijdrage van leiders van inheemse gemeenschappen tegen de vestiging van een cementfabriek, in het kader waarvan Otzín juridisch advies verleende, heeft bovendien geleid tot tenminste 40 arrestaties.

Meer nieuws