Guatemala Voorzitter van de Mayan Lawyers' Association bedreigd
1 december 2008

Guatemala Voorzitter van de Mayan Lawyers' Association bedreigd

In de nacht van 2 augustus 2008 werd de auto van advocaat Amilcar Pop tot een noodstop gedwongen. Twee gemaskerde mannen stonden met getrokken pistool aan weerszijden van de auto. Schreeuwend “we maken je dood, je bent al dood” probeerden ze de autodeuren te openen. Advocaat Pop ontsnapte aan deze aanslag door hard weg te rijden. Ternauwernood slaagde hij er in zijn achtervolgers af te schudden. Vervolgens is hij naar het ziekenhuis gereden om de verwondingen die hij tijdens de noodstop opliep te laten behandelen.

Mensenrechtenadvocaat Amilcar Pop is voorzitter van de Mayan Lawyers’ Association in Guatemala. Pop ontvangt al ruim een jaar telefonische bedreigingen. Afgelopen mei kreeg zijn echtgenote tijdens zo’n telefoongesprek te horen: “you’re getting yourselves mixed up in stupid things, take care, we’re going to kill your husband”. Pop heeft het telefoonnummer van de beller aan de politie doorgegeven en er is een onderzoek gestart.

Volgens Pop zijn deze bedreigingen gerelateerd aan zijn werk als advocaat voor de bewoners van San Juan Sacatepéquez, vlakbij Guatemala City. Hij staat deze mensen bij in een geschil bij de bouw van een cementfabriek in het gebied. De bewoners maken aanspraak op hun recht te worden gehoord bij de aanleg van de fabriek; zij worden daarbij geholpen door de Mayan Lawyers’ Association.

Andere leden van de Mayan Lawyers’ Association ontvingen tussen mei 2007 en januari 2008 ook al dreigbrieven en telefonische bedreigingen, allemaal met dezelfde boodschap: stop met de juridische bijstand aan de bewoners die tegen de bouw van de cementfabriek zijn. Naar aanleiding van deze eerdere bedreigingen hebben de leden van de Mayan Lawyers’ Association in november 2007 de Inter-American Commission on Human Rights gevraagd de autoriteiten in Guatemala op te roepen hen te beschermen.

Pop wordt er door de plaatselijk autoriteiten van beschuldigd bewoners te bedreigen, zonder enige vorm van bewijs. De beschuldiging en de recente aanslag op Pop beogen hem te laten stoppen met zijn juridische bijstand aan de bewoners van San Juan Sacatepéquez.

L4L heeft de autoriteiten in Guatemala op 29 augustus 2008 opgeroepen Amilcar Pop en andere mensenrechtenadvocaten die met hem werken adequaat te beschermen (zie hier de brieven).

Meer nieuws