Haïti Gezamenlijke brief voor Mario Joseph, Newton St-Juste en Andre Michel
7 november 2012

Haïti Gezamenlijke brief voor Mario Joseph, Newton St-Juste en Andre Michel

Op 26 oktober 2012, heeft L4L, tezamen met Lawyers Rights Watch Canada (LWRC), een brief aan de Haïtiaanse autoriteiten gestuurd om er bij hen op aan te dringen dat er een onmiddellijk, onafhankelijk en grondig onderzoek komt naar de bedreigingen en intimidatie jegens Mario Joseph, Newton St-Juste en Andre Michel. Verder riep L4L de autoriteiten op er voor te zorgen dat de verantwoordelijken van deze bedreigingen voor de rechter gebracht worden en om effectieve bescherming te bieden aan de bedreigde advocaten.

Mario Joseph is een prominent mensenrechtenadvocaat die betrokken is bij gevoelige rechtszaken, zoals procedures tegen de voormalige dictator Jean-Claude Duvalier en klachten tegen de VN voor hun vermeende betrokkenheid bij de verspreiding van de cholera-epidemie in Haïti. Newton St-Juste en Andre Michel zijn advocaten die betrokken zijn bij zaken met betrekking tot corruptie klachten die tegen de presidentiële familie en leden van de regering van Haïti.

L4L ontving informatie over het feit dat deze advocaten in de afgelopen maanden via de telefoon continu doodsbedreigingen hebben ontvangen. Ze hebben aangegeven dat zij ook op andere manieren lastiggevallen worden. Zo staan er bedreigingen jegens hen op muren geschilderd, en worden zij door de politie in de gaten gehouden wanneer zij zich in en rondom hun huizen en kantoren bevinden. Bovendien staan hun namen op een lijst van 36 personen van wie de aanhouding is gelast door middel van een ministeriëel decreet. Het is onduidelijk op welke gronden deze arrestaties verricht zouden moeten worden.

L4L zal de zaak van de heer Mario Joseph, de heer Newton St-Juste en de heer Andre Michel blijven monitoren. Klik hier voor de verzonden brief.

 

 

Meer nieuws