Honduras Kenia Olivia Cardona bestolen
9 augustus 2010

Honduras Kenia Olivia Cardona bestolen

Amnesty International startte op 29 juli 2010 een bliksemactie voor advocaat Kenia Olivia Cardona. Kenia is werkzaam als advocate in Honduras. Zij werkt voor het ‘Comité de Familiares Detenidos Desapericidos en Honduras’ (COFADEH, site), een organisatie die zich inzet voor de bescherming van mensenrechten van Hondurese burgers. Sinds de staatsgreep van juni 2009 slaat de politie in Honduras openbare protesten neer. Bij de onderdrukking van tegenstanders van het huidige regime zijn vaak ook nationale veiligheidsdiensten betrokken. COFADEH staat mensen bij die slachtoffer zijn geworden van het geweld dat wordt gebruikt bij het neerslaan van de protesten en maakt zich hard voor onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen. Hierdoor zijn de organisatie en haar medewerkers geregeld doelwit van dreigementen. De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie heeft de staat Honduras verzocht om voor een aantal medewerkers, waaronder Kenia, beschermende maatregelen te treffen.

Op 21 juli 2010 is de auto van Kenia opengebroken terwijl zij op het bureau van het openbaar ministerie de status onderzocht van een aantal mensenrechtenzaken die door COFADEH waren aangespannen. Bij de auto-inbraak zijn haar papieren doorzocht en is haar laptop gestolen. Ook werd lesmateriaal van een cursus over mensenrechten die zij volgde meegenomen. De auto van Kenia was al eerder doelwit geweest van vandalisme.

De actie van Amnesty is erop gericht de dreigementen aan het adres van Kenia onder de aandacht van de overheid van Honduras te brengen en deze te verzoeken aanvullende beschermingsmaatregelen te nemen. Klik hier voor meer informatie over de schrijfactie van Amnesty International, en hier voor meer informatie over Kenia Olivia Cardona en COFADEH (in het Spaans).

Meer nieuws

24 mei 2024

Mexico: eighteen international civil society organizations released a report of the 2023 International Fair Trial Day and of the Ebru Timtik Award.

Mexico

On June 14, 2023, around 300 human rights lawyers, judges, reporters, and associations worldwide attended online and in-person to the third edition of the International Fair Trial Day (IFTD) and Ebru Timtik Award. The Conference had the participation as panellists

Lees verder
29 april 2024

Joint statement on 2,000 days of arbitrary detention for human rights defender Hoda AbdelMoneim

Egypt

Lawyers for Lawyers, the undersigned 18 human rights organizations and the FreeHoda Campaign condemn the prolonged arbitrary detention of lawyer and human rights defender Hoda Abdel-Moneim for more than 2,000 days. Following the completion of her previous sentence, which was

Lees verder
24 april 2024

UN Special Rapporteur condemns China’s targeting of human rights lawyers in letter to the government

China

The UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers, Margaret Satterthwaite, issued a detailed letter on February 14, 2024, addressing the People’s Republic of China about severe restrictions on human rights lawyers. Recently made public, this letter exposes

Lees verder
23 april 2024

Vacature Relatiemanager / Fondsenwerver (24 – 32 uur)

Ben jij een (ervaren) fondsenwerver die in op creatieve wijze succesvol de fondsenwervende ambitie van Lawyers for Lawyers op de kaart gaat zetten? Lawyers for Lawyers zet zich in voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Waar dan ook ter wereld.

Lees verder