Iran Advocaat Seifzadeh veroordeeld tot negen jaar
8 november 2010

Iran Advocaat Seifzadeh veroordeeld tot negen jaar

Op zaterdag 30 oktober 2010 is de Iraanse advocaat Mohammad Seifzadeh door de rechtbank in Teheran tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod voor tien jaar opgelegd. Als advocaat stond Seifzadeh vele slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij. De aanklacht waarvoor hij nu terecht stond betreft echter de oprichting van het Defenders of Human Rights Center (DHRC) in 2002, waarmee hij de nationale veiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Het DHRC, dat veelvuldig rapporteert over mensenrechtenschendingen in Iran, is de meest prominente mensenrechtenorganisatie in Iran.

Op dit moment wordt de organisatie geleid door oud-rechter en Nobel-prijswinnares Shirin Ebadi, die zelf ook veelvuldig het slachtoffer is geworden van repressieve maatregelen door de overheid. Naast Ebadi zijn nog andere prominente Iraanse advocaten lid van het DHRC, onder wie Mohammad Ali Dadkhah en Abdolfattah Soltani. Zij zijn inmiddels aangeklaagd voor hetzelfde feit.

In een interview met de International Campaign for Human Rights in Iran noemde Seifzadeh zijn proces “illegaal” en een “inquisitie”. Hij hekelde vooral het politieke karakter van het proces en het feit dat hem voortdurend vragen werden gesteld die niets met de aanklacht te maken hadden. Volgens Karim Lahidji van de International Federation for Human Rights is het de eerste keer dat een Iraanse advocaat naast ge-vangenisstraf ook een beroepsverbod krijgt opgelegd. Ze wijst erop dat dit in strijd is met de onafhankelijkheid van beroepsverenigingen voor advocaten. Bovendien kan een Iraanse rechtbank een dergelijk beroepsverbod niet opleggen, want dit recht is uitsluitend voorbehouden aan het Hof van Discipline voor Advocaten.

De veroordeling van Seifzadeh past in de golf van repressie die het land treft sinds de presidentsverkiezingen van 12 juni 2009 en waarvan onder meer advocaten zoals Nasrin Sotoudeh, Mohammad Mostafaei en Shadi Sadr het slachtoffer zijn.

Meer nieuws