Iran Gezondheid Nasrin Sotoudeh gaat hard achteruit
25 oktober 2010

Iran Gezondheid Nasrin Sotoudeh gaat hard achteruit

De Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh, waarvoor L4L zich in de zomer van 2010 inspande, is sinds 29 september 2010 in hongerstaking, uit protest tegen haar arbitraire detentie sinds 4 september 2010 en haar slechte behandeling in de Evin gevangenis. Bovendien is ze sinds 31 oktober gestopt met het drinken van water. Ze is er steeds slechter aan toe. De International Campaign for Human Rights in Iran meldt dat toen haar kinderen haar bezochten in de gevangenis, ze te zwak was om hen te omhelzen. Ze heeft veel gewicht verloren en haar huid is donker geworden. De Campaign roept daarom de VN Hoge Commissaris voor de mensrechten om nu in te grijpen. Het huis en kantoor van Sotoudeh waren in het weekend van 28 augustus 2010 doorzocht door veiligheidsdiensten. Naar aanleiding van deze doorzoekingen moest ze zich binnen drie dagen bij de Evin gevangenis melden voor een ondervraging. Na de ondervraging is ze gearresteerd.

Op 10 oktober 2010 is de Iraanse mensenrechtenadvocaat Jivad Houtan Kian in zijn kantoor in Tabriz opgepakt. Het is nog steeds niet bekend waar hij wordt vastgehouden. In een verklaring van Amnesty International valt te lezen dat hij wordt ondervraagd in verband met “banden met buitenlandse anti-revolutionaire groepen” en ook zou hij valse identiteitskaarten in zijn bezit hebben gehad. Houtan Kian trad op als advocaat van Sakineh Mohammedi Ashtiani, de vanwege overspel tot de stenigingsdood veroordeelde vrouw die eerder door Mohammad Mostafaei werd vertegenwoordigd. L4L ondernam in juli 2010 actie voor Mostafaei toen deze zich gedwongen zag naar Noorwegen te vluchten. In de eerste week van november 2010 was er sprake van dat Ashtiani zou worden geëxecuteerd, maar dat is later ontkracht. Toen Kian werd gearresteerd, werden ook Ashtiani’s zoon en twee Duitse journalisten opgepakt. De journalisten zouden ook banden hebben met een “buitenlands anti-revolutionair netwerk”.

Aangezien het vermoeden bestaat dat beide advocaten op oneigenlijke gronden worden vastgehouden, zouden de Iraanse autoriteiten hen beiden moeten vrijlaten. Daarom organiseerde L4L een schrijfactie. Zie hier de brieven zoals deze door ons zijn verstuurd. Hier vindt u de voorbeeldbrieven zoals die zijn verzonden.

Lees hier waarom de Iraanse advocate Shadi Sadr gelooft dat schrijfacties effectief zijn. Mohammad Mostafaei sprak onlangs het Europese parlement toe: dat kunt u hier zien.

 

Meer nieuws