Iran Houtan Kian na drie jaar vrij
27 augustus 2013

Iran Houtan Kian na drie jaar vrij

Op 20 augustus 2013 is Houtan Kian, na 3 jaar gevangenschap vrijgelaten uit de Tabriz gevangenis in Iran.

Houtan Kian vergaarde bekendheid nadat hij de verdediging van Sakineh Mohammadi Ashtiani, een vrouw veroordeeld tot steniging wegens vermeend overspel, op zich had genomen, Kort hierna werd hij tijdens het geven van een interview aan Duitse journalisten in oktober 2010 op zijn kantoor gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn gevangenschap zou Houtan Kian naar verluidt zijn gemarteld.

Lawyers for Lawyers (L4L) zette zich al sinds zijn arrestatie in voor de vrijlating van Houtan Kian. Na de uitreiking van de Lawyers for Lawyers Award 2013 op 31 mei jl. hebben verschillende mensenrechtenadvocaten die hierbij aanwezig waren en zelf slachtoffer zijn geweest van fysieke intimidatie door de autoriteiten in hun land een oproep gedaan aan het Iraanse regime. L4L heeft hiervan een korte film gemaakt.

L4L is erg content met de vrijlating van Houtan Kian. Veel advocaten worden echter nog steeds gevangengehouden in Iran en L4L zal actie blijven voeren voor hun vrijlating. 

 

Meer nieuws