Iran Houtan Kian nog steeds onder zware omstandigheden gevangen
23 juli 2012

Iran Houtan Kian nog steeds onder zware omstandigheden gevangen

De voormalig advocaat van Javid Houtan Kian stelt een brief te hebben ontvangen van Houtan Kian, waarin hij opnieuw verhaald over de zeer zware omstandigheden waaronder hij wordt vastgehouden in de gevangenis in Tabriz, Iran. In zijn brief, die in juni de gevangenis zou zijn uitgesmokkeld, beschrijft hij hoe hij al 20 maanden “continue mentale en fysieke marteling” ondergaat en smeekt hij de wereld om hulp.

De advocaat stond Sakineh Mohammedi Ashtiani bij, de vrouw wiens executie door steniging in juli 2010 werd voorkomen na een internationale campagne en die eerder door Mohammad Mostafaei werd vertegenwoordigd.

In maart 2011 een eerste brief op waarvan aangenomen wordt dat deze door Houtan Kian is geschreven, waarin hij vertelde dat zijn voeten en testikels zijn verbrand met sigarettenpeuken, enkele tanden hem uit de mond waren geslagen en dat hij tijdens koude nachten werd doorweekt met de brandslang. Inmiddels zijn de omstandigheden allesbehalve verbeterd. “Duizend maal per dag wens ik dat ik dood ben, maar de gevangenisofficieren en de veiligheidsdiensten willen mij langzaam laten sterven”, aldus Houtan Kian in de brief die zijn voormalig advocaat recent ontving.

Op 10 oktober 2010 werd Javid Houtan Kian in zijn kantoor in Tabriz opgepakt, waarna hij naar de Evin gevangenis in Teheran werd gebracht. Later werd hij naar de gevangenis in Tabriz gebracht. Daar zit hij een straf uit van 6 jaar, maar onder deze omstandigheden is het niet waarschijnlijk dat hij het tot het einde van zijn straf overleeft. L4L houdt de zaak in de gaten en beraadt zich samen met andere mensenrechtenorganisaties over de verder te ontwikkelen aanpak.

 

Meer nieuws