Iran Nieuwe president, advocaat vergeten in de gevangenis
12 juni 2013

Iran Nieuwe president, advocaat vergeten in de gevangenis

Terwijl in Iran en daarbuiten recent alle aandacht uitging naar de presidentsverkiezingen wordt de Iraanse mensenrechtenadvocaat Javid Houtan Kian onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in de gevangenis van Tabriz, een provinciestad in Iran. De advocaat, die bekendheid vergaarde nadat hij de verdediging van Sakineh Mohammadi Ashtiani, een vrouw veroordeeld tot steniging wegens overspel, op zich had genomen, is het slachtoffer van ernstige martelingen. Nu vanwege de verkiezingen de ogen van de wereldpers en de internationale politiek op Iran gericht zijn, vraagt Lawyers for Lawyers aandacht voor Houtan Kian, de vergeten Iraanse advocaat. L4L hoopt de aandacht te vestigen op de situatie van Houtan Kian en zijn vrijlating te bespoedigen, juist rond de Iraanse presidentsverkiezingen. Na de uitreiking van de Lawyers for Lawyers Award 2013 op 31 mei jl. hebben verschillende mensenrechtenadvocaten die hierbij aanwezig waren en zelf slachtoffer zijn geweest van fysieke intimidatie door de autoriteiten een oproep gedaan aan het Iraanse regime. L4L heeft hiervan een korte film gemaakt (zie deze film hieronder).

Strijd tegen morele delicten in conservatief Iran

Houtan Kian streed tegen onrechtvaardigheid in zijn land. Hij zette zich vooral in voor personen die veroordeeld zijn tot steniging wegens morele delicten zoals overspel. Tijdens het geven van een interview aan Duitse journalisten in oktober 2010 werd hij op zijn kantoor gearresteerd. Dit gebeurde kort nadat hij de advocaat werd van Sakineh Mohammadi Ashtiani. Hij is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, die hij momenteel uitzit in Tabriz. 

Onmenselijke omstandigheden breken moreel advocaat

De omstandigheden in de gevangenis waar Houtan Kian momenteel verblijft zijn erbarmelijk. Houtan Kian zou een brief de gevangenis uit hebben gesmokkeld, waarin hij de vermeende martelingen die hij heeft ondergaan beschrijft, zoals het uitdrukken van sigaretten op zijn testikels en voeten en het afbreken van zijn tanden. In dezelfde brief schrijft hij: “A thousand times a day I wish I was dead, but the prison officials and the intelligence ministry want me to die slowly.” Recent zijn er over Houtan Kian geen berichten meer ontvangen, zijn advocaat is gevlucht en het is onduidelijk of Houtan Kian nog op enige wijze door een advocaat wordt bijgestaan. Blijkbaar is er de Iraanse autoriteiten veel aan gelegen om Houtan Kian volledig het zwijgen op te leggen en hem in vergetelheid te doen geraken.

 

 

Meer nieuws