Iran Shadi Sadr krijgt 6 jaar en 74 zweepslagen
31 mei 2010

Iran Shadi Sadr krijgt 6 jaar en 74 zweepslagen

Shadi Sadr, de Iraanse advocate die verschillende mensenrechtenprijzen ontving waaronder de Mensenrechtentulp in 2009, is op 16 mei 2010 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en 74 zweepslagen. Ze zet zich al jaren in voor de rechten van vrouwen in Iran als advocate, journaliste en onderzoekster. Samen met een andere mensenrechtenactiviste stond ze terecht voor het “handelen tegen de nationale veiligheid” en het “schaden van de openbare orde.”

De revolutionaire rechtbank die de straf oplegde meende dat de vrouwen zich hieraan schuldig hadden gemaakt tijdens een vreedzame demonstratie buiten die rechtbank op 4 maart 2007, toen vier vrouwelijke mensenrechtenactivisten terecht stonden. Shadi komt in haar werk in het bijzonder op voor vrouwen in benarde posities. De organisatie die ze oprichtte, Raahi, verdedigt zulke vrouwen pro bono en doet onderzoek naar het verbeteren van de rechten van vrouwen in Iran. Mensenrechten-organisaties, waaronder L4L, vermoeden dat de veroordeling dient om het werk van Shadi Sadr te dwarsbomen.

Shadi Sadr was zelf niet aanwezig in de rechtbank toen het vonnis werd uitgesproken, aangezien zij sinds enige tijd in Duitsland woont. Haar advocaat heeft aangegeven tegen de beslissing in beroep te gaan.

L4L organiseerde een schrijfactie om zo druk uit te oefenen op de autoriteiten om het recht op een eerlijk proces te garanderen (zie hier de Letter writing campaign L4L Shadi Sadr, example letters).

Meer nieuws