Iran Vierde week van hongerstaking van Nasrin Sotoudeh
14 november 2012

Iran Vierde week van hongerstaking van Nasrin Sotoudeh

Op 17 oktober 2012 ging Nasrin Sotoudeh, Iraanse mensenrechten verdedigster en advocate, in hongerstaking uit protest tegen de intimidatie van de justitiële autoriteiten jegens haar familie. Sotoudeh’s 12-jarige dochter werd recentelijk opgeroepen door de autoriteiten en de hoogte gesteld van het feit dat het haar verboden is naar het buitenland af te reizen. Verder worden bezoeken van Sotoudeh’s moeder en broer al bijna een jaar lang geweigerd en zijn er ernstige restricties op bezoeken van Sotoudeh’s man en kinderen.

Sotoudeh werd aanvankelijk veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep verlaagd tot 6 jaar. Daarnaast mag ze haar vak niet uitoefenen of naar het buitenland reizen gedurende 20 jaar. Ze kreeg de straf voor het vermeende handelen tegen de nationale veiligheid, propaganda tegen het regime en voor het niet dragen van een hejab (Islamitische jurk c.q. hoofddoek).

L4L maakt zich ernstige zorgen over de situatie van Nasrin Sotoudeh, die vandaag 4 weken in hongerstaking is. L4L beraadt zich momenteel op de vraag wat het kan doen voor Nasrin Sotoudeh.

Meer nieuws