Kameroen L4L spreekt met Michel Togué, voorvechter van LGBT rights
25 mei 2013

Kameroen L4L spreekt met Michel Togué, voorvechter van LGBT rights

Op 20 mei 2013 heeft L4L gesproken met Michel Togué, een advocaat uit Kameroen. Hij was in Amsterdam op uitnodiging van Human Rights Watch om te vertellen over zijn ervaringen als raadsman van personen die door de Kameroense staat worden vervolgd vanwege ‘homoseksueel gedrag’. In het West-Afrikaanse land is er sprake van diepgewortelde homohaat als gevolg van de traditionele cultuur en bijgeloof. Van de in totaal meer dan tweeduizend advocaten in Kameroen zijn Michel Togué en zijn collega Alice Nkom de enige advocaten die bereid zijn om mensen bij te staan die worden verdacht van het hebben van een seksuele relatie met personen van hetzelfde geslacht.

Sinds oktober 2012 heeft Michel Togué vele doodsbedreigingen ontvangen vanwege dit feit. De bedreigingen zijn zeer concreet en variëren van smsjes tot openlijke bedreigingen in een landelijke krant, in een artikel van een met naam en toenaam genoemde journalist. De bedreigingen zijn van die mate dat Togué voor zijn vrouw en kinderen politiek asiel heeft gevraagd in de Verenigde Staten. Zelf heeft hij zijn praktijk voortgezet in Kameroen, om bij te dragen aan de noodzakelijke verandering in zijn land.

Togué heeft meerdere malen om bescherming gevraagd van de politie en de staat vanwege deze doodsbedreigingen. Er is echter geen onderzoek uitgevoerd naar de bedreigingen. Bovendien worden Michel Togué en Alice Nkom niet gesteund door de Orde van Advocaten in hun thuisland. De President van de Orde van Advocaten heeft in het geheel niet gereageerd op de steunverzoeken van beide raadsmannen. L4L houdt hun situatie nauwgezet in de gaten en overweegt momenteel hoe actie te ondernemen.

Meer nieuws