Kirgizië L4L veroordeelt aanvallen tijdens zitting
6 september 2013

Kirgizië L4L veroordeelt aanvallen tijdens zitting

 

Advocaten in Kirgizië worden voor, na en zelfs tijdens zittingen regelmatig bedreigd en aangevallen door boos publiek. Tijdens het meest recente incident, op 20 augustus 2013, zijn twee advocaten fysiek aangevallen net na een zitting in een zaak gerelateerd aan de etnische conflicten in 2010. L4L roept de Kirgizische autoriteiten op tot het beter beschermen van advocaten en om de veiligheid tijdens rechtszittingen te garanderen.


Op 20 augustus 2013 waren advocaten Dinara Medetova en Kubanychbek Zhoroyev het slachtoffer van een fysieke aanval na een zitting in de regionale rechtbank van Osh. De twee advocaten verdedigen Makhamatkir Bizurukov, een etnische Oezbeek in een zaak die gerelateerd is aan de etnische conflicten die uitbraken in het zuiden van het land op 10 juni 2010.

Tijdens de zitting werden Dinara Medetova en Kubanychbek Zhoroyev herhaaldelijk onderbroken, beledigd en bedreigd door mensen in het publiek. Dit creëerde een gespannen atmosfeer waardoor de advocaten zich geïntimeerd voelden, en weerhield hen ervan om hun cliënt effectief te verdedigen. De advocaten ontvingen ook doodsbedreigingen tijdens de zitting, waarop de rechter niet reageerde. Na de zitting zouden 10 vrouwen, aanhangers van het slachtoffer in de zaak, de advocaten fysiek hebben aangevallen.

Deze aanval vond plaats ondanks het feit dat Dinara Medetova en Kubanychbek Zhoroyev voorafgaand aan de zitting een schriftelijk verzoek hadden ingediend bij zowel de lokale politie, de president van de rechtbank en de regionale openbaar aanklager van Osh. Hierin verzochten zij de verschillende instanties om veiligheidsmaatregelen te nemen, gezien de eerdere aanvallen jegens de verdachten, getuigen en advocaten in eerdere zittingen van deze zaak.

Deze zaak lijkt sterk op de zaken van Tahir Asanov en Tatiana Tomina, voor wie L4L aandacht vroeg in november 2010 en augustus 2011. Beiden waren het slachtoffer van intimidatie in connectie met hun werk als advocaten die etnische Oezbeken verdedigen, in zaken gerelateerd aan de 2010 etnische conflicten.

L4L is bezorgd over het continuerende geweld met betrekking tot advocaten in Kirgizië, in connectie met hun professionele werkzaamheden, en riep de autoriteiten van Kirgizië op om alle advocaten in Kirgizië te ondersteunen en te beschermen. 

 

 

Meer nieuws