Kirgizië Tahir Asanov aangevallen in rechtszaal
25 oktober 2010

Kirgizië Tahir Asanov aangevallen in rechtszaal

De Kirgizische advocaat Tahir Asanov is in de rechtszaal aangevallen en meerdere keren geslagen op 30 september 2010. Op dat moment vroeg hij de rechter om een onderzoek in te stellen naar de mishandeling van zijn cliënt en negen andere mannen tijdens hun rechtszaak een dag eerder in Osh, in het zuiden van Kirgizië. Deze mannen worden verdacht van uiteenlopende feiten, van betrokkenheid bij de dood van de politiechef van het Kara Suu District tot het deelnemen aan rellen, welke allebei tijdens de onrust in juni 2010 plaatsvonden.

Toen Asanov op 30 september 2010 in de rechtszaal om een onderzoek vroeg, werd hij aangevallen door familieleden van de vermoorde politiechef. De aanwezige beveiligers grepen pas laat in en de rechter probeerde niet om de orde te herstellen of de aanvallers uit de rechtszaal te verwijderen. Na de zitting volgden de familieleden van de politiechef Asanov en sloegen hem opnieuw, gedurende 10 minuten. De politie was aanwezig, maar deed niets.

L4L organiseerde een schrijfactie om de autoriteiten op te roepen de advocaat en zijn cliënt te beschermen en een eerlijk proces te garanderen. Hier vindt u de voorbeeldbrieven zoals deze door L4L zijn verstuurd.

Meer nieuws