L4L Eerste L4L-Award voor Alec Muchadehama
18 april 2011

L4L Eerste L4L-Award voor Alec Muchadehama

De allereerste Lawyers for Lawyers Award, in het leven geroepen door de Nederlandse stichting Lawyers for Lawyers, is op 15 april 2011 uitgereikt aan Alec Muchadehama, mensenrechtenadvocaat uit Zimbabwe.

Zie hier verslagen, foto’s en video’s van het seminar waar de Award werd uitgereikt.

Alec Muchadehama werkt sinds 2003 bij Zimbabwe Lawyers for Human Rights ter verdediging van vele activisten, oppositieleden en mensen uit het maatschappelijk middenveld. Daarbij reist hij zijn hele vaderland door om verdwenen activisten op te sporen. Muchadehama wordt constant bedreigd door de overheid. Hij is al verschillende malen opgepakt en vervolgd, en hij heeft een tijd moeten onderduiken bij een ambassade, na ontsnapt te zijn aan een ontvoeringspoging. Veel van zijn collega’s zijn ondertussen het land ontvlucht maar Alec Muchadehama blijft zich, ondanks alles, inzetten voor de mensenrechten in een land dat zich in een diepe crisis bevindt. Zie hier meer informatie over Alec Muchadehama.

Mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld waren genomineerd voor de Award. Een deskundige jury (mr. Heikelien Verrijn Stuart, mr. Theo van Boven, mr. Egbert Myjer en mr. Els Swaab) heeft zich bij zijn keuze voor Muchadehama laten leiden door zijn uitzonderlijke doorzettingsvermogen; “Alec Muchadehama toont een buitengewone moed in een land dat wordt geregeerd door willekeur en geweld, met gevaar voor eigen leven”.

De Lawyers for Lawyers Award is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Lawyers for Lawyers (L4L). L4L streeft ernaar dat advocaten, in overeenstemming met het internationale recht, de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ en de ‘Basic Principles on the Role of Lawyers’ van de Verenigde Naties, hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen.

Naast een bijzonder aandenken ontving de winnaar een geldbedrag van € 10.000,-. Daarnaast hoopt L4L dat de aandacht en de publiciteit die met het uitreiken van de Award gepaard gaat hem een zekere vorm van bescherming bieden.

Alec Muchadehama ontving de Award op 15 april 2011 in Amsterdam tijdens het Lawyers for Laywers Seminar dat plaatsvond ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Lees zijn speech na de ontvangst hier.

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@lawyersforlawyers.org of contact opnemen met Adrie van de Streek, directeur L4L (06 262 743 90) of Phon van den Biesen, voorzitter L4L (06 520 612 66).

Lawyers for Lawyers bedankt Allen & Overy voor het mede mogelijk maken van de L4L-Award.

Meer nieuws