L4L L4L actief betrokken bij consultatie Mensenrechtenraad
18 juni 2014

L4L L4L actief betrokken bij consultatie Mensenrechtenraad

Op 13 juni hebben L4L, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) en de Asian Human Rights Resource Center oral statements afgelegd tijdens de 26e sessie van de Mensenrechtenraad, ditmaal met betrekking tot de rapporten die werden gepresenteerd door de Speciaal Rapporteur voor arbitraire en buitengerechtelijke executies en de Speciaal Rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten. Sinds L4L in juli 2013 ECOSOC Speciale Consultatieve Status kreeg is zij nog actiever geworden in het consultatieproces.

Speciaal rapporteur voor arbitraire en buitengerechtelijke executies

L4L en LWRC wilden naar aanleiding van het gepresenteerde rapport door middel van de oral statement de aandacht vestigen op de 15 recente moorden op advocaten in Colombia. L4L en LWRC zijn bezorgd over de reactie van de Staat op het hoge aantal moorden op advocaten, met name in de Valle del Cauca regio. Dit patroon van aanvallen en moorden op advocaten is een ernstige en langdurige crisis, net als de straffeloosheid in verband met deze gevallen.

Zie de tekst van de oral statement hier. Voor een video van mevrouw Adrie van de Streek die de oral statement presenteerde, klik hier.

Speciaal Rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten

In haar rapport deelt de Speciaal Rapporteur haar zorgen over advocaten die vervolgd en gevangen gezet worden voor de vervulling van hun functies in gevoelige en politieke zaken. L4L, LRWC en ALRC brachten in de oral statement van de situatie van advocaten in Iran, Turkije en Rusland onder de aandacht van de Mensenrechten Raad drongen er net als de Special Rapporteur aan dat Staten er onmiddellijk af te zien advocaten te vervolgen of van het tableau te schrappen om hen het zwijgen op te leggen.

Klik hier voor de tekst van de oral statement.

 

Meer nieuws uit