Thailand Verwerping van bewijs in zaak Somchai Neelapaijit
23 juni 2014

Thailand Verwerping van bewijs in zaak Somchai Neelapaijit

Op 21 mei 2014 heeft het Hooggerechtshof van Thailand cruciaal bewijsmateriaal in de vorm van telefoongegevens verworpen, in de zaak tegen vijf politieagenten die zijn beschuldigd van het gedwongen laten verdwijnen van Thaise advocaat Somchai Neelapaijit op 12 maart 2004. Verschillende internationale organisaties verklaarden dat deze beslissing in wezen deze fase in de 10-jaar-oude zaak afsluit.

Neelapaijit verdedigde verdachten van terrorisme in het onrustige zuiden van Thailand. Nadat hij de politie openlijk beschuldigde van marteling van zijn cliënten in de gevangenis, verdween hij op 12 maart 2004. Zijn auto werd leeg terug gevonden. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Kort na de verdwijning van Somchai werden vijf politieofficieren op verdenking van betrokkenheid opgepakt en vervolgd. Op 8 en 29 april 2004 vaardige het Strafhof arrestatiebevelen uit voor de vijf politieagenten voor hun vermeende deelname aan het beroven van Neelapaijit en hem dwingen een voertuig in te gaan. De aanklachten luidden ‘dwang en deelname aan een bende overval’. Desalniettemin oordeelde het Thaise hof op 11 maart 2011 dat de Thaise autoriteiten niet in staat zijn antwoord te geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor de verdwijning van Somchai. Het Hof sprak daarom alle vijf verdachten vrij. Tevens ontzegde het Somchai’s vrouw, Angkhana Neelapaijit, en hun kinderen de mogelijkheid namens hem als benadeelde partij op te treden en in die hoedanigheid de onderste steen boven te krijgen. Op 10 mei 2011 ging Angkhana Neelapaijit in beroep bij het Hooggerechtshof tegen zowel de beslissing over de status van haar familie als de inhoudelijke kwesties in het geval met het verzoek om nader bewijs te overwegen.

L4L is bezorgd over de recente ontwikkelingen in de zaak van Neelapaijit, te meer omdat de Thaise delegatie in april 2014 in een verklaring bij het Committee bij het Verdrag tegen Foltering de verzekering gegeven heeft dat het ministerie van Speciale Onderzoeken (DSI) het onderzoek in de zaak van Somchai Neelapaijit zou voortzetten zonder inmenging. L4L roept de Thaise autoriteiten op de zaak van Somchai Neelapaijit snel en effectief te onderzoeken en de daders te berechten.

Meer nieuws uit