L4L Lawyers for Lawyers Award voor Magamed Abubakarov
26 april 2013

L4L Lawyers for Lawyers Award voor Magamed Abubakarov

De Russische advocaat Magamed Abubakarov,  gespecialiseerd in terrorismezaken in de Noord-Kaukasus zal op 31 mei de Lawyers for Lawyers Award 2013 in ontvangst nemen na afloop van het seminar ‘Lawyers controlled, independence at stake?’. De jury heeft zich bij zijn keuze voor Abubakarov laten leiden door zijn “uitzonderlijke dapperheid en doorzettingsvermogen”.

Magamed Abubakarov werkt sinds 2004 als advocaat in politiek gevoelige zaken die betrekking hebben op terrorisme, illegale aanklachten en marteling in de Noord-Kaukasus, met name in de autonome republieken  Tsjetsjenië en Kabardino-Balkaria. Vanwege zijn werk wordt hij voortdurend bedreigd en geïntimideerd. Hij werd in december 2011 onder verdachte omstandigheden door een auto aangereden en raakte daarbij ernstig gewond. De 33-jarige advocaat loopt sindsdien met een wandelstok. Autoriteiten weigerden het ongeluk te onderzoeken.

Magamed Abubakarov (1980) verdedigt op dit moment meerdere cliënten (onder wie een ex-gedetineerde uit Guantanamo) in een massastrafproces in Naltsjik, de hoofdstad van de provinice Kabardino-Balkaria. Hun arrestatie houdt verband met de bestorming van regeringsgebouwen in Naltsjik in oktober 2005 door gewapende burgers. Volgens Magamed Abubakarov was deze aanval een reactie op  de onderdrukking van de voornamelijk Islamitische bevolking in de Noord-Kaukasus, maar de autoriteiten bestempelen de actie als een separatistische coup door Moslim terroristen.

In 2012 was Magamed Abubakarov gast van het Haagse Shelter City Programma, waar hij drie maanden bijkwam van de aanhoudende intimidatie. Begin 2013 keerde Abubakarov terug naar Naltsjik om zich , ondanks het gevaar, in te blijven zetten voor zijn cliënten.

Mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld waren genomineerd voor de Lawyers for lawyers Award.  Een deskundige jury o.l.v. mr Heikelien Verrijn Stuart, (leden: mr. Theo van Boven, mr. Egbert Myjer en mr. Els Swaab) koos uiteindelijk voor Magamed Abubakarov.

De Lawyers for Lawyers Award is in het leven geroepen door de Nederlandse Stichting Lawyers for Lawyers (L4L). L4L streeft, in overeenstemming met het internationale recht, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de ‘Basic Principles on the Role of Lawyers‘ van de Verenigde Naties, naar een onafhankelijke en vrije beroepsuitoefening  van advocaten.

Bijzondere vermelding verdienen Shahzad Akbar uit Pakistan en Olga Hamadi en Gustaf Kawer uit Indonesië, door de jury aangewezen als tweede respectievelijk derde in de shortlist voor de L4L Award.

L4L hoopt dat de prijs  een extra vorm van bescherming  biedt voor advocaten die gevaar lopen vanwege hun professionele activiteiten. 

Uitreiking L4L Award

De Lawyers for Lawyers Award zal worden uitgereikt door de ontvanger van de eerste Lawyers for Lawyers Award in 2011, Alec Muchadehama, na afloop van een seminar dat ter gelegenheid van de uitreiking wordt georganiseerd (ziehier het programma en de discussieonderwerpen voor de werkgroepen).

De uitreikingsceremonie begint om 16:30 uur, het seminar om 13:00 uur. 

L4L voorziet advocaten op verzoek een certificaat voor permanente opleidingspunten.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Adrie van de Streek, directeur L4L (06 262 743 90)
Phon van den Biesen, voorzitter L4L (06 520 612 66)

 

 

Meer nieuws