L4L Mensenrechtendag 2012
17 december 2012

L4L Mensenrechtendag 2012

Ter ere van Human Rights Day 2012 heeft Kennedy Van der Laan op 10 december jl. in samenwerking met de stichtingen Lawyers for Lawyers en Judges for Judges een evenement georganiseerd met als thema “Garanties voor de onafhankelijkheid van rechters, advocaten en officieren van justitie”.

Deze bijeenkomst is voortgekomen uit een idee van Gabriela Knaul, de Speciaal Rapporteur voor de Onafhankelijkheid van Rechters en Advocaten van de Verenigde Naties. Zij stelde voor om de drie verschillende juridische beroepsgroepen bijeen te brengen met als doel het uitwisselen van ervaringen. Sinds dit jaar wordt Gabriela Knaul ondersteund door middel van een externe assistent werkzaam bij Kennedy Van der Laan.

De dag werd voorgezeten door dr. Frederiek de Vlaming – foundingmother van Lawyers for Lawyers en bestond uit twee gedeelten. In het eerste deel van het evenement, dat openbaar toegankelijk was, spraken naast Gabriela Knaul, Germ Kemper (de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten) Gerritjan van Oven (voorzitter Judges for Judges) en Phon van den Biesen (voorzitter Lawyers for Lawyers). Ook interviewde Frederiek een Russische advocaat die tijdelijk in shelter is in Nederland en politiek gevoelige zaken verdedigt.

Na een inleiding over het onderwerp, de organisaties en het werk van de Speciaal Rapporteur, werden manieren besproken om collega’s in het buitenland waarvan de onafhankelijkheid wordt bedreigd, te helpen. Ook werd gepraat over hoe die hulp kan bijdragen aan het mandaat van de Speciaal Rapporteur. In deze context deelden Peter Ingelse (President van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam) en Alice Krispijn (advocaat bij Kennedy Van der Laan) hun ervaringen van hun missie naar Colombia in augustus jl. Het rapport van deze missie wordt begin 2013 aan Gabriela Knaul uitgereikt.

Diner pensant

Na dit openbare gedeelte volgde een uniek diner pensant met een select gezelschap deskundigen waar de discussie werd voortgezet. Naast de sprekers van het middagprogramma schoven ook mr. Geert Corstens (President van de Hoge Raad) en Derk Kuipers en Karen Brewer (beiden Secretaris-generaal van respectievelijk de International Association of Prosecutors en de Commonwealth Association of Magistrates and Judges).

De mogelijke samenwerking bij factfinding-missies werd verkend en een heftig debat werd aangezwengeld door officier van justitie Ward Ferdinandusse, die zich afvroeg of rechters niet net als officieren van justitie aan hetzelfde antecedentenonderzoek door de AIVD zouden moeten worden onderworpen.

Het was een succesvolle Human Rights Day met interessante discussies.

 

 

Meer nieuws

24 april 2024

UN Special Rapporteur condemns China’s targeting of human rights lawyers in letter to the government

China

The UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers, Margaret Satterthwaite, issued a detailed letter on February 14, 2024, addressing the People’s Republic of China about severe restrictions on human rights lawyers. Recently made public, this letter exposes

Lees verder
23 april 2024

Vacature Relatiemanager / Fondsenwerver (24 – 32 uur)

Ben jij een (ervaren) fondsenwerver die in op creatieve wijze succesvol de fondsenwervende ambitie van Lawyers for Lawyers op de kaart gaat zetten? Lawyers for Lawyers zet zich in voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Waar dan ook ter wereld.

Lees verder
17 april 2024

Joint statement on the detention of Chinese human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan

China

Lawyers for Lawyers and 29 other civil society organisations have issued a joint statement expressing their grave concern regarding the detention of human rights lawyer Yu Wensheng and his wife, activist Xu Yan. 13 April marks the first anniversary of

Lees verder
16 april 2024

‘Flight to Lithuania’ — interview with Natalia Matskevich and Paulius Griciunas

Belarus

A new law has been passed in Lithuania which allows lawyers from outside the European Union to register as third-party lawyers in Lithuania. This legislative advance is of great symbolic importance according to Belarusian lawyer Natalia Matskevich. By Trudeke Sillevis

Lees verder