Advocaat Robert Sann Aung bedreigd
15 mei 2017

Advocaat Robert Sann Aung bedreigd

Myanmar

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de bedreigingen en intimidatie van advocaat Robert Sann Aung uit Myanmar. De bedreigingen zijn begonnen na de dood van advocaat U Ko Ni op 29 januari 2017. Wij hebben reden om te geloven dat de bedreigingen en intimidatie verband houden met zijn legitieme activiteiten als advocaat.

Robert Sann Aung is een prominente mensenrechtenadvocaat. Nadat hij vreedzame politieke activisten die door de voormalige militaire regering werden vervolgd had bijgestaan, werd zijn advocatenvergunning in 1993 ingetrokken. Sinds zijn vergunning in 2012 weer werd toegekend, verdedigd Robert Sann Aung opnieuw mensenrechtenverdedigers, vreedzame activisten en slachtoffers van mensenrechtenschendingen. In 2015 was hij een van de finalisten van de Martin Ennals Award.

Wij ontvingen informatie dat Robert Sann Aung na de dood van U Koo Ni op 29 januari 2017 herhaaldelijk doodsbedreigingen en andere intimiderende berichten heeft ontvangen. Daarnaast zou hij ook door de veiligheidsdiensten van Myanmar gemonitord worden. Volgens onze informatie werd Robert Sann Aung gevolgd door een man in burgerkleding die beweerde van de van militaire inlichtingsdiensten te zijn, terwijl hij op doorreis was in Mandalay voor zijn werk. Dit is sinds 19 december 2016 op vier keer gebeurd.

Lawyers for Lawyers heeft de autoriteiten van Myanmar opgeroepen om de veiligheid van Robert Sann Aung te garanderen en een onpartijdig, onafhankelijk en effectief onderzoek naar de bedreigingen tegen hem te starten.

Meer nieuws uit Myanmar