Pakistan Noodtoestand aanval op rechtsstaat
20 december 2007

Pakistan Noodtoestand aanval op rechtsstaat

Sinds Generaal Musharraf op 3 november 2007 de noodtoestand uitriep zijn honderden tegenstanders opgepakt. Hoewel deze ingreep beweerdelijk nodig zou zijn om het toenemende extremisme en terrorisme te bestrijden, heeft het alle schijn van een uiterste poging van Musharraf om aan de macht te blijven.

Onder de arrestanten bevinden zich vooral advocaten, rechters en journalisten, onder wie ook voormalig Deken van de Orde, Ali Ahmed Kurd. Ook politici en activisten die zich kritisch over Generaal Musharraf zouden kunnen uitlaten, zijn gearresteerd.

Naar verluidt zijn de President van de Pakistaanse Hoge Raad, Iftikar Mohamed Chaudhry en andere leden van het Hooggerechtshof die Generaal Musharraf’s acties weigeren te ondersteunen, onder huisarrest geplaatst, evenals advocaat Asma Jahangir. Tegen de UN speciaal rapporteur voor mensenrechtenverdedigers, Hina Jilani, zou eveneens een arrestatiebevel zijn uitgevaardigd.

Een demonstratie van tegen de noodtoestand protesterende advocaten en juristen is door de oproerpolitie met geweld uit elkaar geslagen.

L4L beschouwt de ingreep van Generaal Musharraf als een onaanvaardbare aanval op de onafhankelijkheid van de advocatuur en de rechterlijke macht en roept op tot respect voor en herstel van deze pijlers van de rechtsstaat.

Meer nieuws