Zimbabwe Arrestatie advocaat doet vrees voor meer onderdrukking rijzen
19 maart 2008

Zimbabwe Arrestatie advocaat doet vrees voor meer onderdrukking rijzen

Zimbabwe

Op 7 mei 2008 is een prominent mensenrechtenadvocaat Harrison Nkomo gearresteerd. Nkomo werd vlakbij zijn kantoor in het centrum van Harare opgepakt, en wordt sindsdien vastgehouden op het politiebureau. Hij is aangeklaagd voor belediging en ondermijning van het gezag van de president, wat onder de Public Order and Security Act van 2002 strafbaar is gesteld.

Nkomo verdedigde onlangs Barry Bearak, een verslaggever van de New York Times die was gearresteerd omdat hij zonder accreditatie werkte. Ook heeft hij twee ander journalisten bijgestaan, waarvan er één werkt voor de oppositiepartij MDC, die de verkiezingen van 29 maart 2008 hebben gewonnen. Deze twee journalisten worden sinds 15 april vastgehouden voor publiekelijk geweldpleging, nadat zij waren opgepakt in de buurt van een bus die in brand vloog in Harare, op de dag dat de MDC had geëist dat de verkiezingsresultaten bekend gemaakt moesten worden. Volgens onafhankelijke waarnemers hebben de journalisten de bus niet in brand hadden gestoken maar was er sprake van kortsluiting.

Nkomo zou tijdens de verdediging van deze journalisten tegen een staflid van de hoofdofficier, een neef van Mugabe, gezegd hebben dat zijn oom moet aftreden. Onder de Security Act kan iedereen worden opgepakt die kritiek uit op de president.

Inmiddels heeft Human Rights Watch opgeroepen Nkomo onmiddellijk vrij te laten en alle politieke aanklachten in te trekken.

Nkomo is de eerste advocaat die is gearresteerd voor zogenaamde oppositionele activiteiten sinds de verkiezingen van 29 maart 2008, hoewel er voortdurend advocaten worden lastig gevallen. Het geweld en de intimidatie tegen aanhangers van de oppositie is na de eerste ronde van de verkiezingen enorm toegenomen.

 

Meer nieuws uit Zimbabwe