Pakistan Uitroepen noodtoestand internationaal scherp veroordeeld
20 december 2007

Pakistan Uitroepen noodtoestand internationaal scherp veroordeeld

In november 2007 zijn honderden Pakistaanse advocaten de straat opgegaan om tegen het afkondigen van de noodtoestand door President Musharraf te protesteren. Inmiddels zijn naar verluidt 3500 advocaten, 500 honderd mensenrechtenactivisten, 100 politieke medewerkers, 46 rechters (inclusief Chief Justice Iftikar Mohamed Chaudry) en 12 journalisten gearresteerd of onder huisarrest geplaatst. De meesten van hen zijn zonder arrestatiebevel op straat of in hun huizen opgepakt.

Rechters worden geïsoleerd van de buitenwereld, vastgehouden in hun eigen huizen, totdat ze bereid zijn om mee te werken. De door President Musharraf nieuw aangestelde rechters zijn inmiddels begonnen met het vernietigen van vonnissen van hun voorgangers.

Het uitroepen van de noodtoestand is internationaal scherp veroordeeld. Ook L4L beschouwt de ingreep van Generaal Musharraf als een onaanvaardbare aanval op de onafhankelijkheid van de advocatuur en de rechterlijke macht. In een gemeenschappelijke verklaring van L4L en Lawyers’ Rights Watch Canada en in een brief aan President Musharraf heeft L4L opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangen.

Meer nieuws