Zimbabwe  Advocaat Kucaca Phulu met dood bedreigd
2 december 2007

Zimbabwe Advocaat Kucaca Phulu met dood bedreigd

De Zimbabwaanse advocaat Kucaca Phulu is door een medewerker van de heersende politieke partij van President Mugabe (ZANU PF) met de dood bedreigd.

Op 22 augustus 2007 werd een kantoorgenoot van Phulu door een zekere heer Moyo van het bureau van de ZANU PF gebeld met de mededeling dat Phulu was gesignaleerd met één van zijn cliënten die werd gezocht voor een gewapende overval. Het zou Phulu slecht vergaan als hij deze cliënt zou bijstaan. Als zijn cliënt bovendien niet snel kon worden ingerekend, zou Phulu in zijn plaats worden vermoord.

Volgens Zimbabwe Lawyers for Human Rights is de doodsbedreiging van Phulu illustratief voor de voortdurende gewelddadigheden tegen advocaten en andere mensenrechtenactivisten in Zimbabwe.

Advocaten zijn in Zimbabwe nog nooit zo vergaand en openlijk aangepakt als in de afgelopen maanden. Door de intimidaties kunnen zij hun werk niet meer vrij en onafhankelijk uitoefenen. In plaats van te pleiten laten advocaten het steeds vaker aan een rechter over om te beslissen. Maar ook rechters worden bedreigd. Naar verwachting zal het systematische geweld tegen advocaten in Zimbabwe in de aanloop naar de verkiezingen begin 2008 alleen maar verder toenemen.

L4L heeft de Zimbabwaanse autoriteiten wederom opgeroepen haar advocaten adequaat te beschermen en hun mensenrechten te respecteren.

Meer nieuws