Pakistan Advocaat Rashid Rehman vermoord
21 mei 2014

Pakistan Advocaat Rashid Rehman vermoord

L4L heeft brieven gestuurd aan de president, verscheidene ministers en de ambassadeur van Pakistan om aandacht te vragen voor de moord van 7 mei 2014 op prominente mensenrechtenadvocaat Rashid Rehman Kahn. Hierbij zijn een collega-advocaat Nadeem Parwas en een cliënt tevens beschoten en ernstig gewond geraakt. Hoewel Rashid Rehman eerder al verscheidene bedreigingen ontving, en deze ook aan de autoriteiten heeft gemeld, hebben deze niets gedaan om hem te beschermen.

L4L ontving informatie dat twee ongeïdentificeerde gewapende mannen het kantoor van Rehman inliepen en hem vijf keer beschoten. Rehman overleed aan zijn verwondingen op weg naar het ziekenhuis. Nadeem Parwaz ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De twee gewapende mannen wisten te ontsnappen.

Op 8 mei 2014, op de dag van de begrafenis van Rehman, werden in Multan pamfletten uitgedeeld met de boodschap dat Rehman aan zijn ‘rechtmatige einde’ was gekomen. Bovendien werd de persoon die de gebeden op de begrafenis begeleidde ook bedreigd.

Voorafgaand aan de moord, werd Rashid Rehman onder ernstige bedreiging aangezegd dat hij moest stoppen met de verdediging van Junaid Hafeez, een universiteitsdocent van de Bahauddin Zakariya Universiteit in Multan, beschuldigd van blasfemie. Op 9 april 2014, tijdens de hoorzitting in deze zaak, bedreigden vier mannen Rehman in de rechtszaal: “U zal de volgende keer niet meer naar de rechtbank komen, want dan bent u er niet meer.”

L4L heeft begrepen dat deze bedreiging in april 2014 is gerapporteerd aan verscheidene autoriteiten, waaronder de politie, het districtsbestuur van Multan, de orde van advocaten en de Mensenrechten Commissie van Pakistan (HRCP). Daaropvolgend schreef de HRCP aan de overheid van Punjab, om zijn zorgen te uiten en om te eisen dat er actie zal worden ondernomen om de veiligheid van Rehman te waarborgen en maatregelen te nemen tegen diegene die hem hadden bedreigd. De autoriteiten hebben echter geen maatregelen genomen om de veiligheid van Rehman te waarborgen.

U kunt hier de volledige brief aan de president vinden.

Meer nieuws

23 juni 2022

Mohamed El-Baqer: 1000 days of arbitrary detention

Egypt

Lawyer Mohamed El-Baqer must be released immediately and unconditionally, stated 19 human rights organisations, including Lawyers for Lawyers. His detention is arbitrary, aimed at punishing him for his legitimate human rights work and is only putting his life and psychological

Lees verder
23 juni 2022

Lawyers for Lawyers monitored second hearing in trial of Berrak Çağlar

Turkey

On 14 June 2022, representatives of Lawyers for Lawyers observed the second hearing in the trial of lawyer Berrak Çağlar who is accused of being a member of an armed terrorist organization, after expressing solidarity with her imprisoned colleague lawyers

Lees verder
22 juni 2022

Interview with Daria Korolenko: “We’ve talked about it for a long time, but only now has it become more visible outside of Russia”

Russian Federation

To help or support lawyers from the Russian Federation, the international legal community should use their resources to advocate for the documentation, monitoring and investigation of human rights violations in Russia, says OVD-Info’s Daria Korolenko. OVD-Info OVD-Info is an independent

Lees verder
20 juni 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on Iran, Turkey, China

On 20 June 2022, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) and Lawyers for Lawyers delivered an oral statement on the systematic pattern of arbitrary detention of lawyers in Iran, Turkey and China. The statement was delivered during the 50th session of

Lees verder