Pakistan Advocaat Rashid Rehman vermoord
21 mei 2014

Pakistan Advocaat Rashid Rehman vermoord

L4L heeft brieven gestuurd aan de president, verscheidene ministers en de ambassadeur van Pakistan om aandacht te vragen voor de moord van 7 mei 2014 op prominente mensenrechtenadvocaat Rashid Rehman Kahn. Hierbij zijn een collega-advocaat Nadeem Parwas en een cliënt tevens beschoten en ernstig gewond geraakt. Hoewel Rashid Rehman eerder al verscheidene bedreigingen ontving, en deze ook aan de autoriteiten heeft gemeld, hebben deze niets gedaan om hem te beschermen.

L4L ontving informatie dat twee ongeïdentificeerde gewapende mannen het kantoor van Rehman inliepen en hem vijf keer beschoten. Rehman overleed aan zijn verwondingen op weg naar het ziekenhuis. Nadeem Parwaz ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De twee gewapende mannen wisten te ontsnappen.

Op 8 mei 2014, op de dag van de begrafenis van Rehman, werden in Multan pamfletten uitgedeeld met de boodschap dat Rehman aan zijn ‘rechtmatige einde’ was gekomen. Bovendien werd de persoon die de gebeden op de begrafenis begeleidde ook bedreigd.

Voorafgaand aan de moord, werd Rashid Rehman onder ernstige bedreiging aangezegd dat hij moest stoppen met de verdediging van Junaid Hafeez, een universiteitsdocent van de Bahauddin Zakariya Universiteit in Multan, beschuldigd van blasfemie. Op 9 april 2014, tijdens de hoorzitting in deze zaak, bedreigden vier mannen Rehman in de rechtszaal: “U zal de volgende keer niet meer naar de rechtbank komen, want dan bent u er niet meer.”

L4L heeft begrepen dat deze bedreiging in april 2014 is gerapporteerd aan verscheidene autoriteiten, waaronder de politie, het districtsbestuur van Multan, de orde van advocaten en de Mensenrechten Commissie van Pakistan (HRCP). Daaropvolgend schreef de HRCP aan de overheid van Punjab, om zijn zorgen te uiten en om te eisen dat er actie zal worden ondernomen om de veiligheid van Rehman te waarborgen en maatregelen te nemen tegen diegene die hem hadden bedreigd. De autoriteiten hebben echter geen maatregelen genomen om de veiligheid van Rehman te waarborgen.

U kunt hier de volledige brief aan de president vinden.

Meer nieuws

3 februari 2023

Intervention letters – defending lawyers and human rights. Chang Weiping & Ding Jiaxi

China

Together with the Law Society of England and Wales, Lawyers’ Rights Watch Canada and the International Bar Association’s Human Rights Institute, we have written intervention letters in which we express our concerns about the arrest, detention, prosecution and torture of

Lees verder
31 januari 2023

Joint Statement on the forced deportation of human rights lawyer Salah Hammouri

Occupied Palestinian Territory

Lawyers for Lawyers, the International Bar Association’s Human Rights Institute and Lawyers’ Rights Watch Canada are concerned about the forced deportation of Salah Hammouri. As a lawyer, Mr. Hammouri represents political prisoners in Israeli and Palestinian prisons. He has been

Lees verder
27 januari 2023

Interview Nazeli Vardanyan: “Nothing can stop me as an environmental lawyer, I will fight until justice is done. International solidarity and support will guarantee the safety of environmental lawyers around the world”

Armenia

Illustration: Joost Hölscher The Armenian environmental lawyer, Nazeli Vardanyan, is admirable for her commitment to protecting Armenia’s environment. She is the founder and director of Armenian Forests Environmental NGO, which is committed to afforestation, reforestation, nature protection, engagement of community

Lees verder
26 januari 2023

Killing of Eswatini human rights lawyer Thulani Maseko

eSwatini

Lawyers for Lawyers received the shocking news that, on 21 January 2023, Eswatini human rights lawyer Thulani Maseko was shot death in his home. This killing was condemned by the Special Rapporteur on the Independence of Judges and Lawyers. Thulani

Lees verder