Advocaat mogelijk geschorst na kritiek op uitspraak Hooggerechtshof
17 april 2015

Advocaat mogelijk geschorst na kritiek op uitspraak Hooggerechtshof

Paraguay

Mensenrechtenadvocaat Julia Cabello Alonso wordt mogelijke een jaar geschorst, of zelfs van het tableau geschrapt, in verband met haar activiteiten in de verdediging van inheemse gemeenschappen in Paraguay. Dit meldt frontline defenders op haar website.

Cabello Alonso is een mensenrechtenadvocaat en coördinator van Tierra Vida, een organisatie die zich inzet om de rechten van inheemse gemeenschappen te verdedigen en te promoten. Zij besteden in het bijzonder veel aandacht aan recht van inheemse gemeenschappen op grond en natuurlijke hulpbronnen in Paraguay.

De president van het Hooggerechtshof beschuldigde Cabello Alonso van ‘wangedrag’ nadat ze kritiek uitte op een beslissing van het Hooggerechtshof om de grondwettelijkheid van de ‘onteigening wet’ uit 2014 te herzien. Deze wet voorziet in het teruggeven van meer dan 14.404 hectare land aan de inheemse gemeenschappen.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de beschuldigingen tegen Julia Cabello Alonso en zal haar zaak op de voet blijven volgen.