Rusland Moordenaar Markelov krijgt levenslang
6 mei 2011

Rusland Moordenaar Markelov krijgt levenslang

De vermeende moordenaar van mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov is op vrijdag 6 mei 2011 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De extreme nationalist, Nikita Tichonov, kreeg tijdens zijn daad hulp van zijn vriendin Jevgenia Chassis, die tot 18 jaar cel werd veroordeeld. Een mogelijk motief voor de moord was wraak voor het werk dat Markelov deed ten bate van anti-fascistische activisten; daarmee zou hij de woede van de extreemnationalistische Tichonov en zijn vriendin op de hals hebben gehaald.

Op 19 januari 2009 werden de 34-jarige Markelov en de 25-jarige journaliste Anastasia Baboerova op klaarlichte dag in het midden van Moskou doodgeschoten toen ze op weg waren naar de metro na een persconferentie. Daarin sprak Markelov over zijn voornemen in beroep te gaan tegen de vervroegde vrijlating van de Russische kolonel Joeri Boedanov. Kort na de moord organiseerde L4L een schrijfactie, waarin zij de autoriteiten opriep een onderzoek te starten.

Markelov verdedigde onder meer Tsjetsjenen. Ook leverde hij bijdragen aan de Novaja Gazeta, de krant waar Baboerova werkte. De krant staat kritisch tegenover de regering, en Baboerova schreef ook kritische stukken; toch wordt zij als toevallig slachtoffer gezien, omdat ze werd neergeschoten toen ze de dader probeerde tegen te houden.

Meer nieuws