Saoedi-Arabië Advocaat veroordeeld voor ‘beledigen van rechterlijke macht'
6 november 2013

Saoedi-Arabië Advocaat veroordeeld voor ‘beledigen van rechterlijke macht’

Op 30 oktober heeft de rechtbank mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, voor ‘het beledigen van de Saoedi-Arabische rechterlijke macht’. Deze aanklacht zou te maken hebben met zijn ondertekening van een petitie in 2011 die de processen tegen Jeddah Hervormers, en de gebeurtenissen in Qutayef bekritiseerde.


Waleed Abu al-Khair is een mensenrechtenadvocaat die vele mensenrechtenverdedigers heeft bijgestaan. Hij was één van de activisten die in 2011 werden vervolgd na het ondertekenen van een verklaring waarin werd opgeroepen tot hervormingen in Saoedi-Arabië. Zestien van de activisten die deze verklaring hebben ondertekend kregen gevangenisstraffen variërend van 5 tot 30 jaar. Uit protest hiertegen heeft Waleed Abu al-Khair, samen met vele anderen, een petitie ondertekend die de Saoedi-Arabische autoriteiten bekritiseert voor het vervolgen van de 16 reformisten. Op 30 oktober 2013 werd hij veroordeeld tot drie maanden in de gevangenis op beschuldiging van ‘het beledigen van de Saoedi-Arabische rechterlijke macht’.

Het lijkt erop dat de Saoedische autoriteiten strafrechtelijke vervolging gebruiken om diegenen die het regime bekritiseren het zwijgen op te leggen. Tijdens de Universal Periodic Review bij de Verenigde Naties van Saoedi-Arabië, die in oktober 2013 plaatsvond, werd de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië zwaar bekritiseerd door een aantal andere landen.

L4L is bezorgd over de situatie van advocaten in Saoedi-Arabië, en de situatie waar Walleed Uba al- Khair zich op dit moment in bevindt. L4L beraadt zich momenteel over welke acties te nemen voor Al-Khair en vele van zijn collega’s die niet in staat zijn om hun beroep in vrijheid uit te oefenen.

Meer nieuws