Syrië 80-jarige advocaat Haitham al-Maleh vrijgelaten
9 maart 2011

Syrië 80-jarige advocaat Haitham al-Maleh vrijgelaten

Op 8 maart 2011 is de 80-jarige Syrische advocaat Haitham al-Maleh na anderhalf jaar vrijgelaten. Hij zat sinds oktober 2009 vast en werd op 7 juli 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, vanwege het ‘verspreiden van valse informatie’, ‘het verzwakken van het nationale sentiment’ en ‘het lasteren van een overheidsinstelling’. Hij was in 2009 opgepakt nadat hij twee dagen eerder telefonisch was geïnterviewd.

Toen hij één jaar vastzat, kreeg hij de Alkamara award toegekend vanwege de moed en vastberadenheid waarmee hij zich inspande voor de mensenrechten in Syrië. In 2006 ontving hij de Nederlandse Geuzenpenning. Zijn collega-advocaten Muhanad al-Hassani en Mustafa Ismail zitten voorlopig nog vast. Al-Hassani werd vorig jaar de Amsterdamse Dekenprijs toegekend, welke in ontvangst werd genomen door Iyas al-Maleh, de zoon van de in maart 2011 vrijgelaten advocaat.

Zie hier een videoboodschap van Haitham al-Maleh van 10 maart, waarin hij de jeugd van Syrië toespreekt en hen oproept de moed niet op te geven.

 

Meer nieuws