Syrië Advocaat Mustafa Ismail krijgt 2,5 jaar
12 november 2010

Syrië Advocaat Mustafa Ismail krijgt 2,5 jaar

De Syrische advocaat Mustafa Ismail, die op 12 december 2009 werd gearresteerd, is op 7 november 2010 veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. De straf werd daarna gereduceerd tot 2,5 jaar op basis van artikelen 267 en 278 van het Syrische wetboek van strafrecht. Toch had Ismail in het geheel moeten zijn vrijgesproken, omdat de aanklachten tegen hem vals zijn. Mustafa Ismail is een Koerdische advocaat die meerdere politieke oppositieleden verdedigde, maar zich ook actief in het publieke debat mengde. Dit laatste is vermoedelijk ook de aanleiding van zijn arrestatie en vervolging.

Na zijn arrestatie eind 2009 was het lange tijd onduidelijk waar en waarom Mustafa Ismail werd vastgehouden. Toen de aanklager van het Militaire Hof in Aleppo op 13 mei 2010 bekendmaakte dat Ismail “het plannen van activiteiten die de buitenlandse relaties van Syrië beschadigen” en “het deelnemen aan een illegale organisatie die het verdelen van Syrië tot doel heeft” ten laste werd gelegd, werd bekend waar hij vastzat en dat hij voor het militaire hof werd vervolgd. Meerdere mensenrechtenorganisaties linken de vervolging aan het publieke optreden van Ismail in TV-programma’s en publicaties op het internet, omdat hij daarover vóór zijn arrestatie meerdere keren was ondervraagd. Ook richtte hij het Koerdische Mensenrechtencomité en het Koerdische Centrum voor Democratische Studies op. Hij is een sympathisant van de Koerdische Democratische Unie Partij.

Omdat L4L vermoedt dat hij op oneigenlijke gronden wordt vastgehouden en vervolgd, organiseerden we een schrijfactie. Hier vindt u de voorbeeldbrieven zoals deze in oktober 2010 zijn verzonden.

 

Meer nieuws