Syrië Gezondheid van gevangen advocaat Khalil Ma'touq kritiek
7 juni 2013

Syrië Gezondheid van gevangen advocaat Khalil Ma’touq kritiek

L4L heeft op 4 juni samen met 18 andere organisaties door middel van een joint statement aandacht gevraagd voor de situatie van Khalil Ma’touq. Deze 54-jarige directeur van het Syrische Centre for Legal Studies and Research werd op 2 oktober 2012 gearresteerd, samen met zijn assistent Mohammed Thatha. De Syrische autoriteiten ontkennen dat zij vastzitten, maar recent hebben mensen in de nabijheid van de mannen vernomen dat Khalil Ma’touq inderdaad vast zit en dat zijn gezondheidstoestand kritiek is. Hij heeft een longziekte en is afhankelijk van medicatie en medische hulp, maar het zou ook kunnen dat hij wordt gemarteld, aangezien marteling wijdverbreid is in de Syrische gevangenissen. Familieleden en collega’s vermoeden dat de twee mannen zijn gearresteerd vanwege hun mensenrechtenwerk.

De advocaat heeft gedurende vele jaren slachtoffers van mensenrechtenschendingen bijgestaan, waaronder politieke gevangenen, journalisten en mensen die terecht stonden voor het hoger staatsveiligheidshof dat in 2011 werd opgeheven. Ook stond hij Mazen Darwish bij, voormalig advocaat en directeur van het Syrische Center for Media and the Freedom of Expression die sinds 16 februari 2012 gevangenzit in de Adra gevangenis in Damascus.

Zie hier het gezamenlijke statement dat door de 19 organisaties werd uitgebracht.

Recent vroeg L4L ook aandacht voor de dood van advocaat Burhan al Sakkal in een Syrische gevangenis, die volgens berichten overleed nadat hij werd gemarteld en hem noodzakelijke medische hulp werd ontzegd.

Meer nieuws